Z tym przepisem przeniesiesz się do słonecznej Grecji, nawet gdy za oknem pogoda nie rozpieszcza. Kilka greckich produktów wystarczy, by zmienić tradycyjne schabowe na danie z niecodziennym twistem. Choć schabowe zrobisz niemal tak samo jak zawsze, to druga część przepisu na pewno cię zaskoczy. Zobacz, jakie greckie składniki dorzuciłam do polskich schabowych.
Greckie dodatki do polskich schabowych
Kotlety schabowe robię z serem feta, ale to nie jedyny grecki akcent w tym daniu. Oprócz niego dodaję jeszcze czarne oliwki, które podkręcają smak mięsa oraz słodkie pomidory, dzięki którym pozostaje ono soczyste. W efekcie uzyskuję chrupiące i soczyste schabowe, które znika w mgnieniu oka. Przepis na nie jest naprawdę prosty i sprawdzi się na niedzielny obiad z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką. Aby mięso nie było zbyt ciężkie, pomijam panierkę z bułki tartej. Obtaczam je jedynie w mące. Ta wystarcza, by kotlety pozostały chrupiące, a jednocześnie delikatne. Zatem przygotuj piekarnik i zrób ze mną pyszne schabowe po grecku. Takie, które rozpływa się w ustach i smakuje każdemu, kto ich spróbuje.
Zobacz także:
Przepis na schabowe po grecku
Z podanego przepisu wyjdzie 6 kotletów.
Składniki:
- 1 kg schabu wieprzowego
- 1 dojrzały, słodki pomidor, np. malinowy
- 50 g sera feta
- 10 czarnych oliwek bez pestek
- 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy do skropienia kotletów
- olej do smażenia kotletów
Sposób przygotowania:
- Schab pokrój na centymetrowe plastry. Powinno ci wyjść ok. 6 kotletów.
- Każdy rozbij tłuczkiem, jak na klasyczne schabowe. Powinny być dość cienkie. Możesz przed rozbijaniem włożyć je do woreczka foliowego, dzięki czemu mięso nie będzie "pryskać" na całą kuchnię.
- Schab przypraw solą i pieprzem z obu stron oraz obtocz w mące.
- Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie gorący, usmaż na nim kotlety z dwóch stron, aż będą złote i rumiane.
- Następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pomidora pokrój w plastry, a ser feta w kostkę, natomiast oliwki posiekaj na mniejsze kawałki. Pamiętaj, aby użyć tych bez pestek.
- Na każdy kotlet nałóż plaster pomidora, kilka kosteczek sera fety i 3-4 kawałki oliwek.
- Całość posyp posiekanym tymiankiem. Jeśli nie masz świeżego tymianku, zastąp go suszonym.
- Na koniec skrop je oliwą. Jeśli masz, wykorzystaj do tego spryskiwacz do oleju, a jeśli nie, to delikatnie posmaruj je pędzelkiem.
- Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
- Piecz kotlety przez 10 minut, aż ser delikatnie zmięknie. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.