Naleśniki, racuchy, gofry, placki na sodzie – te mączne wspaniałości zna chyba każdy. Są szybkie, tanie i uniwersalne. Ale jak długo można jeść to samo? Jeśli szukasz czegoś nowego, co wciąż pozostaje w obrębie znanych smaków, omlet cesarski to strzał w dziesiątkę. Ma w sobie coś z naleśnika, coś z omletu i coś z biszkoptu – a jednak jest jednocześnie czymś zupełnie innym.

Zrobisz go z najprostszych składników na świecie, czyli z jajek, mąki, mleka i cukru, ale jego sekret tkwi w sposobie przygotowania i dodatkach. To danie, które nie wymaga drogich produktów ani egzotycznych przypraw, a mimo to wygląda i smakuje jak coś żywcem wyjętego z drogiego alpejskiego kurortu.

Zobacz także:

Co to jest Kaiserschmarrn?

Kaiserschmarrn to po niemiecku nic innego jak po prostu „cesarski bałagan”. Według legendy, cesarz Franciszek Józef I miał szczególne zamiłowanie do słodkich dań mącznych. Gdy pomysłowy kucharz podsunął mu roztrzepany i porwany omlet, podany z konfiturą śliwkową, słynny także i w Polsce monarcha był zachwycony. Tak powstał deser, który od tamtego czasu zyskał status klasyki kuchni austriackiej.

Kaiserschamrrn to zatem nic innego jak gruby omlet, delikatnie porwany na kawałki w trakcie smażenia, często karmelizowany z cukrem i podawany z owocami lub konfiturą. W Austrii serwuje się go zarówno jako deser, jak i pełnoprawne danie obiadowe – nawet po wyczerpującej górskiej wędrówce.

Omlet cesarski ma też swoje regionalne wariacje – w Tyrolu dodaje się do niego rum lub rodzynki moczone w likierze, w Styrii podaje się go z jabłkami, a w Salzburgu z musem śliwkowym.

Z czym podawać omlet cesarski?

Najlepszy kaiserschmarrn to ten podany z dodatkami, które przełamują jego słodycz. Najbardziej klasycznym wyborem jest mus śliwkowy (tzw. zwetschkenröster), czyli gęsty sos z ciemnych śliwek z cynamonem i goździkami.

Świetnie pasuje również dżem jabłkowy, borówki, maliny lub kwaśne marmolady – porzeczkowe, wiśniowe czy z mirabelek. Jednak decyzja ostatecznie pasuje tutaj do ciebie. Słodki smak dodatków możesz przełamać także gęstym jogurtem naturalnym lub bitą śmietaną.

Przepis na omlet cesarski (kaiserschmarrn)

Składniki:

  • 3 jajka
  • 150 ml mleka
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • 1 łyżka rodzynek (opcjonalnie)
  • cukier puder do posypania
  • owoce lub konfitura do podania

Przygotowanie:

  1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  2. W osobnej misce wymieszaj żółtka z mlekiem, cukrem, cukrem wanilinowym i mąką. Powinna powstać gładka masa bez grudek.
  3. Delikatnie wmieszaj pianę z białek do masy z żółtek. Rób to łopatką, nie mikserem – chodzi o to, by ciasto pozostało puszyste.
  4. Rozgrzej patelnię i roztop na niej masło. Wlej ciasto i smaż na średnim ogniu przez około 3–4 minuty, aż spód się lekko zrumieni.
  5. Gdy wierzch będzie jeszcze nieco płynny, porwij omlet na 4 części łopatką i delikatnie przewróć na drugą stronę.
  6. Smaż kolejne 2 minuty. Jeśli chcesz, dodaj rodzynki i przesmaż je chwilę razem z omletem.
  7. Porwij omlet na mniejsze kawałki i jeszcze chwilę podsmaż – możesz posypać je odrobiną cukru, by się lekko skarmelizowały.
  8. Przełóż na talerz, oprósz cukrem pudrem i podaj z ulubionymi owocami lub konfiturą.

Smacznego!