Naleśniki, racuchy, gofry, placki na sodzie – te mączne wspaniałości zna chyba każdy. Są szybkie, tanie i uniwersalne. Ale jak długo można jeść to samo? Jeśli szukasz czegoś nowego, co wciąż pozostaje w obrębie znanych smaków, omlet cesarski to strzał w dziesiątkę. Ma w sobie coś z naleśnika, coś z omletu i coś z biszkoptu – a jednak jest jednocześnie czymś zupełnie innym.
Zrobisz go z najprostszych składników na świecie, czyli z jajek, mąki, mleka i cukru, ale jego sekret tkwi w sposobie przygotowania i dodatkach. To danie, które nie wymaga drogich produktów ani egzotycznych przypraw, a mimo to wygląda i smakuje jak coś żywcem wyjętego z drogiego alpejskiego kurortu.
Zobacz także:
Co to jest Kaiserschmarrn?
Kaiserschmarrn to po niemiecku nic innego jak po prostu „cesarski bałagan”. Według legendy, cesarz Franciszek Józef I miał szczególne zamiłowanie do słodkich dań mącznych. Gdy pomysłowy kucharz podsunął mu roztrzepany i porwany omlet, podany z konfiturą śliwkową, słynny także i w Polsce monarcha był zachwycony. Tak powstał deser, który od tamtego czasu zyskał status klasyki kuchni austriackiej.
Kaiserschamrrn to zatem nic innego jak gruby omlet, delikatnie porwany na kawałki w trakcie smażenia, często karmelizowany z cukrem i podawany z owocami lub konfiturą. W Austrii serwuje się go zarówno jako deser, jak i pełnoprawne danie obiadowe – nawet po wyczerpującej górskiej wędrówce.
Omlet cesarski ma też swoje regionalne wariacje – w Tyrolu dodaje się do niego rum lub rodzynki moczone w likierze, w Styrii podaje się go z jabłkami, a w Salzburgu z musem śliwkowym.
Z czym podawać omlet cesarski?
Najlepszy kaiserschmarrn to ten podany z dodatkami, które przełamują jego słodycz. Najbardziej klasycznym wyborem jest mus śliwkowy (tzw. zwetschkenröster), czyli gęsty sos z ciemnych śliwek z cynamonem i goździkami.
Świetnie pasuje również dżem jabłkowy, borówki, maliny lub kwaśne marmolady – porzeczkowe, wiśniowe czy z mirabelek. Jednak decyzja ostatecznie pasuje tutaj do ciebie. Słodki smak dodatków możesz przełamać także gęstym jogurtem naturalnym lub bitą śmietaną.
Przepis na omlet cesarski (kaiserschmarrn)
Składniki:
- 3 jajka
- 150 ml mleka
- 80 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego)
- szczypta soli
- 1 łyżka masła do smażenia
- 1 łyżka rodzynek (opcjonalnie)
- cukier puder do posypania
- owoce lub konfitura do podania
Przygotowanie:
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- W osobnej misce wymieszaj żółtka z mlekiem, cukrem, cukrem wanilinowym i mąką. Powinna powstać gładka masa bez grudek.
- Delikatnie wmieszaj pianę z białek do masy z żółtek. Rób to łopatką, nie mikserem – chodzi o to, by ciasto pozostało puszyste.
- Rozgrzej patelnię i roztop na niej masło. Wlej ciasto i smaż na średnim ogniu przez około 3–4 minuty, aż spód się lekko zrumieni.
- Gdy wierzch będzie jeszcze nieco płynny, porwij omlet na 4 części łopatką i delikatnie przewróć na drugą stronę.
- Smaż kolejne 2 minuty. Jeśli chcesz, dodaj rodzynki i przesmaż je chwilę razem z omletem.
- Porwij omlet na mniejsze kawałki i jeszcze chwilę podsmaż – możesz posypać je odrobiną cukru, by się lekko skarmelizowały.
- Przełóż na talerz, oprósz cukrem pudrem i podaj z ulubionymi owocami lub konfiturą.
Smacznego!