Jak nie kochać młodej kapusty, skoro jest tak uniwersalnym składnikiem, że można ją nawet dorzucić do hitu polskich jarskich obiadów? Co się wtedy wydarzy? Placki ziemniaczane będą delikatniejsze i świeższe, ale odpowiednio przygotowane wcale nie stracą na chrupkości. Zielone liście podkręcą naturalną słodycz warzyw i sprawią, że potrawa będzie miała jeszcze wyższy indeks sytości. W tym przepisie nie może zabraknąć świeżych ziół – koperku i natki pietruszki, które zwykle pływają w maślanym sosie do nowalijek. Zobacz, jak zrobić wiosenne placki ziemniaczane z młodą kapustą.
Jakie ziemniaki wybrać do placków?
Podstawowa zasada mówi, żeby do placków ziemniaczanych sięgać po mączyste warzywo: typu B, a nawet C. Na pewno nie sprawdzą się kartofle sałatkowe, które są zwarte, nie rozpadają się i zachowują swój kształt w obróbce cieplnej. Starte ziemniaki mają się „skleić" praktycznie same, z niewielką tylko pomocą mąki i jajek, tylko wtedy wyjdą chrupiące, a nie paćkowate.
Zobacz także:
Tymczasem placki ziemniaczane z wiosenną kapustą aż się proszą o użycie młodych kartofli, które mają mniejszą zawartość skrobi niż ich starsze odmiany. Czy można je wykorzystać? Tak, ale trzeba liczyć się z tym, że będzie trzeba dodać mąkę ziemniaczaną lub więcej mąki pszennej niż w standardowym przepisie. Niemniej jednak może być to ciekawa propozycja w połączeniu z delikatną młodą kapustą.
Placki ziemniaczane z młodą kapustą – przepis
Składniki:
- 2–3 duże ziemniaki (około 600 g)
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 garść koperku
- 1 garść natki pietruszki
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Obierz ziemniaki, umyj je i zetrzyj na tarce (jeśli lubisz, jak są większe kawałki, które chrupią na brzegach placków, możesz użyć dużych oczek). Połóż je na sitku, żeby odciekły z nadmiaru soku.
- Wytnij z kapusty twardy trzon. Poszatkuj ją na cienkie, niezbyt długie paseczki.
- Opłucz w zimnej wodzie zioła i szczypiorek (może być też cebula dymka). Osusz je, po czym drobno posiekaj.
- Odciśnij ziemniaki i przełóż je do miski. Dodaj kapustę, jajko i mąkę oraz zioła. Dopraw solą i pieprzem
- Rozgrzej olej na patelni. Wkładaj łyżką porcje masy, rozprowadzaj je trochę okrężnymi ruchami, żeby powstały placuszki. Smaż na złoty kolor z obu stron.
Z czym podać placki z ziemniaków i kapusty?
Wiosenne placki z kapustą możesz serwować podobnie jak zwykłe ziemniaczane. Sprawdzą się między innymi takie dodatki jak:
- kwaśna śmietana – połóż ją po prostu na plackach, zawsze świetnie uzupełnia ziemniaki. Alternatywnie możesz przyrządzić poznański gzik, czyli twarożek ze śmietaną i szczypiorkiem. Do pełni nowalijkowego szaleństwa przyda się też rzodkiewka.
- sos czosnkowy – na przykład w stylu tzatziki, z młodymi ogórkami gruntowymi.
- smażone pieczarki lub grzyby leśne – najlepiej skąpane w kremowym, śmietanowym sosie.
- wędzony łosoś i śmietankowy serek kanapkowy – to dość nietypowe połączenie z młodą kapustą, które warto wypróbować, by poszerzyć kulinarne horyzonty.
- gulasz z kurczaka lub wołowiny – dla wersji mięsnej i megasycącej.