Tak przygotowanym kotletom nie oprze się nikt, a wszystko to zasługa wyjątkowej panierki. Jest 100x bardziej chrupiąca niż klasyczna, a do tego smakuje genialnie i sprawia, że zwykłe mięso mielone smakują jak połączenie 2 ulubionych dań Polaków. Ten pomysł podpatrzyliśmy u Tomasza Strzelczyka i od razu skradł on nasze serca. Poznaj go i ty, a potem koniecznie wypróbuj w swojej kuchni.

Jak zrobić kotlety ziemniaczane w jeszcze lepszej wersji?

Aby zamienić zwykłe kotlety mielone w danie jak z najlepszej restauracji, wystarczy podmienić panierkę. Zamiast obtaczać je w samej bułce tartej, lepiej dodać do tego sypkiego produktu starte ziemniaki, a w ten prosty sposób powstanie genialna i maksymalnie chrupiąca skórka na kotletach. Smak takiego dania to połączenie kotleta mielonego i placków ziemniaczanych, co będzie fantastycznym duetem dla wszystkich miłośników polskiej kuchni.

Zobacz także:

Aby jednak jeszcze bardziej podkręcić smak, do tartych ziemniaków przyda się też starta cebula oraz trochę mielonej słodkiej papryki. Z takiego niedrogiego zestawu powstanie najpyszniejsza panierka pod słońcem, która podkręci smak, konsystencję i wygląd mielonych o 300%. Zobacz poniżej dokładny przepis Tomasza Strzelczyka i koniecznie odtwórz go we własnej kuchni. 

Kotlety w ziemniaczanej panierce - przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 4–5 surowych ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • trochę mąki pszennej do panierowania
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i cebulę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Starte warzywa wrzuć do miski, posól i odstaw na około 10–15 minut, aby puściły soki.
  3. W międzyczasie do mięsa mielonego dodaj sól, pieprz, suszony majeranek i musztardę. Wszystko wyrabiaj przez kilka minut, a następnie wstaw gotową masę do lodówki.
  4. Po 10-15 minutach przełóż starte ziemniaki z cebulą na czystą szmatkę i dokładnie odciśnij je z nadmiaru wody.
  5. Do odciśniętej masy dodaj bułkę tartą i mieloną paprykę, a potem dokładnie wymieszaj całość.
  6. W dwóch osobnych naczyniach roztrzep jajka na jednolitą masę i wysyp mąkę pszenną.
  7. Z mięsnej masy formuj płaskie kotlety i obtaczaj każdy z nich najpierw mące, potem w jajku, a na koniec w ziemniaczanej panierce.
  8. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotlety, aż będą rumiane i chrupiące z każdej strony.
  9. Gotowe kotlety w ziemniaczanej panierce podawaj z ulubionymi dodatkami.

Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA