Tak przygotowanym kotletom nie oprze się nikt, a wszystko to zasługa wyjątkowej panierki. Jest 100x bardziej chrupiąca niż klasyczna, a do tego smakuje genialnie i sprawia, że zwykłe mięso mielone smakują jak połączenie 2 ulubionych dań Polaków. Ten pomysł podpatrzyliśmy u Tomasza Strzelczyka i od razu skradł on nasze serca. Poznaj go i ty, a potem koniecznie wypróbuj w swojej kuchni.
Jak zrobić kotlety ziemniaczane w jeszcze lepszej wersji?
Aby zamienić zwykłe kotlety mielone w danie jak z najlepszej restauracji, wystarczy podmienić panierkę. Zamiast obtaczać je w samej bułce tartej, lepiej dodać do tego sypkiego produktu starte ziemniaki, a w ten prosty sposób powstanie genialna i maksymalnie chrupiąca skórka na kotletach. Smak takiego dania to połączenie kotleta mielonego i placków ziemniaczanych, co będzie fantastycznym duetem dla wszystkich miłośników polskiej kuchni.
Zobacz także:
Aby jednak jeszcze bardziej podkręcić smak, do tartych ziemniaków przyda się też starta cebula oraz trochę mielonej słodkiej papryki. Z takiego niedrogiego zestawu powstanie najpyszniejsza panierka pod słońcem, która podkręci smak, konsystencję i wygląd mielonych o 300%. Zobacz poniżej dokładny przepis Tomasza Strzelczyka i koniecznie odtwórz go we własnej kuchni.
Kotlety w ziemniaczanej panierce - przepis Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego
- 4–5 surowych ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 szklanka bułki tartej
- 3 jajka
- 1 łyżka ostrej musztardy
- trochę mąki pszennej do panierowania
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i cebulę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Starte warzywa wrzuć do miski, posól i odstaw na około 10–15 minut, aby puściły soki.
- W międzyczasie do mięsa mielonego dodaj sól, pieprz, suszony majeranek i musztardę. Wszystko wyrabiaj przez kilka minut, a następnie wstaw gotową masę do lodówki.
- Po 10-15 minutach przełóż starte ziemniaki z cebulą na czystą szmatkę i dokładnie odciśnij je z nadmiaru wody.
- Do odciśniętej masy dodaj bułkę tartą i mieloną paprykę, a potem dokładnie wymieszaj całość.
- W dwóch osobnych naczyniach roztrzep jajka na jednolitą masę i wysyp mąkę pszenną.
- Z mięsnej masy formuj płaskie kotlety i obtaczaj każdy z nich najpierw mące, potem w jajku, a na koniec w ziemniaczanej panierce.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotlety, aż będą rumiane i chrupiące z każdej strony.
- Gotowe kotlety w ziemniaczanej panierce podawaj z ulubionymi dodatkami.
Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA