Pana Tomka nikomu, kto mocno „siedzi” w temacie kuchni nie trzeba przedstawiać. Jeśli jeszcze go nie znasz, to kucharz, który „oddał fartucha” Michelowi Moran w 4. edycji Master Chefa, ale nie złożył rękawic kuchennych. Od 8 lat prowadzi własny kanał na You Tube (Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA), gdzie ma 1,5 mln subskrybentów. Jest też autorem kilku książek kucharskich, a specjalizuje się w kuchni polskiej z lekkim twistem i w mięsie. Komu jak komu, ale jemu w kwestii kotletów drobiowych można zaufać. 

Jak zrobić kotlety drobiowe Tomka Strzelczyka?

Kotlety z kurczaka w jego wersji wyróżniają się nie panierką, a ciastem cebulowym. Kucharz na ciasto ściera 1 dużą cebulę - na drobnych oczkach, okrągłymi ruchami - będzie szybciej. Dodajemy też 2 ząbki czosnku - również starte (można pominąć, ale z nim ciasto będzie smaczniejsze). Taką bazę łączy z resztą składników i zanurza w cieście cebulowym kotlety drobiowe tuż przed smażeniem. Jeśli ciasto po wymieszaniu wyjdzie zbyt gęste (kleiste), możesz delikatnie rozcieńczyć je odrobiną wody. 

Zobacz także:

Pan Tomek bardzo lubi drobne, ale zaskakujące i sprytne triki w kuchni. Nawet ziemniaki robi nieco inaczej. Tym razem, do gotujących się młodych ziemniaków w mundurkach dorzucił odcięte łodyżki koperku. Nie wyrzucił ich, bo mają mnóstwo aromatu. Zaromatyzował nimi wodę, w której gotowały się ziemniaki. Do odcedzonych ziemniaków kucharz dodaje ok. 1 łyżkę masła, koperek i potrząsa ziemniaki w garnku. To „kropka nad i”. Kucharz proponuje do tego surówkę z czerwonej kapusty, ale dodać możecie dowolną ulubioną. 

Przepis Tomasza Strzelczyka na kotlety z kurczaka w cieście cebulowym

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka lub z indyka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżki ostrej musztardy
  • sól i świeżo roztarty czarny pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Dodatkowo, do podania: ulubiona surówka i ugotowane młode ziemniaki w mundurkach, koperek do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki cebulę do miski. Zetrzyj też razem z nią czosnek.
  2. Wbij 2 jajka, dodaj majonez, musztardę, sól i świeżo roztarty czarny pieprz oraz mąkę pszenną. Wymieszaj wszystko na gładkie, jednolite ciasto bez grudek mąki. 
  3. Każdą pierś z kurczaka przetnij wzdłuż na 2 części. 
  4. Rozłóż na mięsie kawałek papieru do pieczenia i rozbij delikatnie tłuczkiem. Dopraw lekko solą.
  5. Rozgrzej na patelni olej. Mocz w cieście kotlety z obu stron i kładź na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron do zrumienienia się na średnim ogniu.

Źródło przepisu: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA