Kalafior to niekoronowany król wiosennych warzyw. Ja lubię go chrupać również na surowo - w surówkach, a także zakisić. Najmłodszym i sceptykom kalafiora dużo bardziej zasmakuje wersja na ciepło, w serowym sosie. Z odpowiednimi dodatkami będzie już pełnoprawnym obiadem, ale będzie też pasować np. do kotletów jajecznych i krokietów ziemniaczanych.

Kalafior à la mac'n'cheese: co to za ziółko?

Prawdziwe amerykańskie mac'n'cheese to szybkie danie na bazie makaronu, masła i sera. To wszystko razem sprawia, że jest ono bardzo ciężkie. Trudno po nim wstać od stołu. Po kalafiorze w sosie serowym będzie to zdecydowanie prostsze. Masło w tej wersji jest jedynie dodatkiem opcjonalnym, a nie głównym składnikiem. Możesz je też całkiem pominąć. Sos w tradycyjnej wersji robi się na zasmażce z masła i mąki z dodatkiem mleka i sera - obowiązkowo cheddara, w stylu beszamelu. Mleko, mąka ani masło nie są niezbędne, by uzyskać kremowy sos. Sam cheddar w tym przypadku zostaje, ale dodajemy go mniej niż Amerykanie. Na tyle jednak, by uzyskać pożądany smak i ciągnącą się, kochaną przez duże i małe dzieci konsystencję.

Zobacz także:

Jeśli chcesz, by danie miało jeszcze bardziej serowy smak i aromat, wraz z cheddarem do garnka możesz dodać nieaktywne płatki drożdżowe. Doskonale sprawdzają się jako zamiennik sera w kuchni wegańskiej lub "wzmacniacz" serowego smaku bez dodatku tłuszczu. Danie będzie lżejsze, ale pełne serowego smaku. Czosnek dodatkowo go podkreśli i pojawia się w amerykańskich przepisach na klasyka - dlatego warto go dodać. 

Przepis na szybki i lekki kalafior w sosie serowym

Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 1/4 szklanki jogurtu greckiego
  • 70 g sera cheddar
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Dodatkowo, opcjonalnie: 1 łyżka masła, posiekana natka pietruszki do posypania oraz ok. 30 g płatków drożdżowych nieaktywnych.

Sposób przygotowania:

  1. Podziel kalafior na różyczki podobnej lub tej samej wielkości.
  2. Zagotuj w dużym garnku wrzątek, osól go i wrzuć na gorącą wodę kalafior. Gotuj przez 5 minut, by był al dente. 
  3. Odcedź i przełóż z powrotem do garnka. 
  4. Zalej jogurtem, wyciśnij czosnek, dodaj łyżkę masła jeśli chcesz i dopraw solą oraz pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym).
  5. Podgrzej wszystko na niewielkim ogniu, jednocześnie mieszając - bez pokrywki. 
  6. Zetrzyj do środka ser, dodaj płatki drożdżowe i gotuj, wciąż mieszając, aż ser roztopi się, połączy z jogurtem i otuli wszystkie kawałki kalafiora. 
  7. Podziel na porcje, posyp natką i podawaj od razu lub przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiecz przez 10 minut w temp. 180 st. C.

Z czym podawać kalafior w sosie serowym?

Kalafior z sosem mac'n'cheese będzie doskonały bez dodatków, ale podać możesz go również z:

  • brązowym ryżem, kaszą lub ziemniakami
  • chrupiącą posypką z prażonej cebulki lub kruszonką z bułki tartej
  • z tartym oscypkiem czy też parmezanem
  • dodatkiem skwarek z kiełbasy lub boczku

Pasować tu będzie również sos sriracha lub sriracha mayo - do maczania różyczek z serem.