Przepisów na ogórki małosolne jest całe mnóstwo. Tradycyjnie dodaje się do nich koperek, czosnek oraz chrzan. Jednak lista przypraw, które mogą urozmaicić te przetwory, jest długa, zaczynając od imbiru, przez chili, anyż czy gorczycę na miodzie kończąc. Tym razem do ogórków małosolnych dodałam curry, które idealnie podbiło ich smak.

Jak smakują ogórki małosolne z curry?

Ogórki małosolne z curry to ciekawe połączenie tradycyjnego polskiego smaku z egzotyczną nutą. Są one wyraźnie słodko-kwaśne, a jednocześnie pozostają chrupiące. Curry sprawia, że stają się delikatnie ostre i bardziej wyraziste w smaku. 

Zobacz także:

Jako że jest to mieszanka wielu przypraw (np. kurkumy, kminu rzymskiego, kolendry, imbiru, kardamonu, goździków, pieprzu, papryki), to w efekcie także ogórki z ich dodatkiem mają bardziej złożony smak. Takie ogórki będą idealne do obiadu, kanapek, a także jako samodzielna przekąska dla miłośników niestandardowych smaków.

Jak i ile curry dodać do małosolnych?

Ogórki małosolne możesz zrobić według swojego ulubionego przepisu (jeśli takiego nie masz, podaję poniżej ten, z którego ja korzystam). Dodatkowo do każdego litrowego słoika dodaj pół łyżeczki przyprawy curry. Jeśli boisz się, że ogórki będą dla ciebie za ostre, to na początek dodaj 1/4 łyżeczki.

Dzięki temu zyskają tylko delikatny posmak tej przyprawy. Pamiętaj również, że woda z dodatkiem curry będzie miała żółtawy odcień, dlatego nie martw się, że całość wygląda inaczej niż zazwyczaj.

Do curry możesz dodać także klasyczne przyprawy: czosnek, chrzan czy koper. Ta przyprawa świetnie się z nimi łączy. Jako że ogórki zalewane są soloną wodą, to warto wykorzystać w tym przepisie przyprawę curry już bez dodatku soli. Bez problemu znajdziesz takie w sklepach czy popularnych dyskontach, przeczytaj tylko ich skład przed zakupem.

Przepis na ogórki małosolne z curry

Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • 5 gałązek kopru
  • kilka ząbków czosnku
  • 15 cm kawałek korzenia chrzanu
  • pół łyżeczki curry do każdego słoika
  • 1 i 1/2 litra wody
  • 1,5 łyżki soli kamiennej do przetworów

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj, odkrój ich końcówki i wymocz je przez 1 godzinę w zimnej wodzie. Następnie włóż je do wcześniej wyparzonych słoików.
  2. Czosnek obierz. Każdy ząbek przekrój na pół. Chrzan także obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Czosnek i chrzan dodaj do każdego słoika z ogórkami.
  4. Wsyp do nich po pół łyżeczki curry.
  5. Wszystko zalej wodą z solą tak, by ogórki były całkowicie zakryte. Przykryj ogórki gazą, zwiąż gumką recepturką i odstaw na 2-3 dni.