Kiedyś żurawina do camemberta czy brie z grilla robiła furorę i nie ma co ukrywać, ten duet ma swoje zalety. Ale jeśli lubisz testować nowe połączenia smakowe i zaskakiwać przy grillu nie tylko karkówką, to czas pójść o krok dalej. Grillowane sery to temat rzeka, a dobrze dobrany dodatek potrafi zmienić całą kompozycję na talerzu. Poniżej znajdziesz sprawdzone pomysły, które sery warto wrzucić na ruszt i z czym najlepiej je połączyć, żeby wyciągnąć z nich maksimum smaku.

Camembert lub brie z pikantnymi dodatkami

Jeśli lubisz klasyczne, miękkie sery z białą pleśnią, grillowany camembert lub brie to absolutna podstawa. Ich kremowe wnętrze aż prosi się o coś, co przełamie tę delikatność. Zamiast żurawiny, sięgnij po:

Zobacz także:

  • konfiturę z czerwonej cebuli,
  • piklowaną gruszkę lub śliwkę z chili,
  • chutney z mango i imbiru.

Do tego dorzuć kawałek chrupiącej bagietki lub orzechowy tost i masz przekąskę, która sprawia, że żurawina wypada blado.

Halloumi z ziołami i kwaśnymi dodatkami

Halloumi to ser, który wręcz stworzono do grillowania. Nie topi się, zachowuje zwartą formę, a jego sprężysta konsystencja jest bardzo przyjemna. Jest jednak dość słony i potrzebuje czegoś, co zbalansuje ten smak. Świetnie sprawdzi się tu salsa z arbuza, limonki i świeżej mięty, która jest orzeźwiająca, lekka i soczysta. Możesz też podać halloumi z marynowanymi warzywami, na przykład z papryką w oliwie z dodatkiem ziół. Jeśli chcesz zaszaleć, karmelizowane figi skropione octem balsamicznym dodadzą daniu słodyczy i kwasowości, które pięknie kontrastują z intensywnym smakiem sera. Taki zestaw podany z ciepłym chlebkiem pita i łyżką jogurtu greckiego spokojnie może zastąpić cały posiłek.

Oscypek na wytrawnie

Oscypek z grilla to klasyka, która wciąż potrafi zaskoczyć pod warunkiem, że odejdziesz od sztampowego dodatku w postaci żurawiny. Zamiast niej postaw na bardziej wytrawne, złożone smaki. Sos z pieczonej papryki i czosnku nada serowi lekko dymnego aromatu. Konfitura z czerwonej cebuli i czerwonego wina wprowadzi delikatną słodycz, która nie przytłacza, a pięknie podbija słony charakter oscypka. Jeśli lubisz mocniejsze akcenty, dodaj cienkie chipsy z boczku i karmelizowaną cebulę. Stworzą połączenie, które zmieni zwykłą przystawkę w kulinarny hit. Serwuj to wszystko na rukoli z odrobiną oleju z orzechów włoskich, a talerz zniknie szybciej, niż się spodziewasz.

Ser kozi ze słodkim i kwaśnym

Ser kozi, zwłaszcza w wersji roladki lub delikatnego krążka, świetnie sprawdza się na grillu. Topnieje w środku, ale zachowuje formę. Żeby wydobyć z niego to, co najlepsze, dodaj:

  • pieczone buraki i syrop klonowy,
  • gruszkę karmelizowaną na maśle z tymiankiem,
  • oliwki i suszone pomidory z kaparami.

Jeśli chcesz uzupełnić to danie, sięgnij po rukolę, zrób prosty winegret i posyp wszystko prażonymi pestkami dyni.