Kluski leniwe wydają się prostą sprawą. Ser biały, mąka, jajko i szczypta soli razem połączone, tworzą pyszne kluseczki, które są wspomnieniem dzieciństwa. Posypane bułką tartą, cukrem i cynamonem lub w wersji wytrawnej z boczkiem i cebulką zawsze są przepyszne. Jednak, jeśli zastąpisz ser w kluskach innym nabiałowym składnikiem, uzyskasz jeszcze delikatniejsze kluseczki, które będziesz od tej pory robić w kółko.

Co dodać do leniwych zamiast twarogu?

Kluski leniwe możesz zrobić, pomijając twaróg. Zamiast niego dodaj do ciasta jogurt grecki. Ten jest bardziej kremowy i delikatny od zwykłego, naturalnego.

Zobacz także:

Idealnie pasuje do klusek, które wyjdą bardziej puszyste i delikatne. Wybierz w sklepie jogurt grecki z jak najprostszym składem. Połącz go z całym jajkiem i mąką, i ugotuj jak zawsze. Jogurtowe kluski leniwe możesz podać zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.

O tym pamiętaj, by uzyskać delikatne kluseczki jogurtowe

Kluseczki nawet na jogurcie mogą jednak wyjść twardawe. Dzieje się tak, gdy dodasz do ciasta zbyt dużo mąki, dlatego jeśli wydaje ci się ono za rzadkie, to dosypuj ją łyżką. Nie wsypuj od razu całej szklanki. Czasami niewielka ilość sprawi, że ciasto będzie  miało idealną, elastyczną konsystencję. Ponadto ciasta na kluseczki leniwe nie trzeba długo wyrabiać. To także może być przyczyną twardawych klusek.

Nie tylko twardawe kluski leniwe bywają problemem. Czasami zamiast miękkich i puszystych klusek wychodzą nam rozgotowane kluchy. Tu najczęstszą przyczyną jest zbyt rzadkie ciasto, które powinno być elastyczne i dające się łatwo formować.

Poza tym, jeśli będziesz za długo gotował kluski, to również się rozpadną. Dlatego nie mam mowy, aby zostawić je same, trzeba stać przy garnku i pilnować, aby ugotowały się idealnie i pozostały miękkie, ale zwarte. Jeśli będziesz pilnował tych kilku rzeczy, to zrobisz najpyszniejsze kluski leniwe na świecie. Poniżej podaję przepis na kluski leniwe z jogurtem. Proporcje mąki do jogurtu są tu dokładnie sprawdzone, więc lepiej nie próbuj ich zmieniać.

Przepis na kluski leniwe z jogurtem

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj trzepaczką jogurt grecki z całym jajkiem.
  2. Dodaj do nich mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiane przez sito i sól. Wymieszaj składniki ze sobą tworząc gładkie i jednolite ciasto.
  3. Przełóż je na blat i uformuj z niego wałek. Nożem wycinaj leniwe.
  4. Ugotuj je w garnku z lekko osoloną wrzącą wodą. Wyjmij je po 2 minutach od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię. 

Smacznego!