Wiosną i latem wszyscy rzucają się na bób, młode ziemniaki, szparagi. Tymczasem ja wracam do czegoś prostego, nieco zapomnianego, ale niesamowicie pysznego. Fasola limeńska, znana też jako fasola maślana, to moja kulinarna obsesja ostatnich tygodni. Gotuję garnek i wyjadam jeszcze przed obiadem. Jest delikatna, ma lekko orzechowy posmak, rozpływa się w ustach.
Nie potrzebuje niczego, wystarczy sól, dobra oliwa, kilka listków bazylii albo sok z cytryny. Ale jeśli masz chwilę, zrób z niej coś więcej. Jest jak biała kartka, chłonie przyprawy, smaki, pasuje do kuchni śródziemnomorskiej, latynoskiej, nawet azjatyckiej.
Zobacz także:
Co to jest fasola limeńska?
Fasola limeńska, znana też jako fasola maślana, butter bean lub lima bean, to roślina strączkowa pochodząca z Ameryki Południowej. Jej nazwa nawiązuje do stolicy Peru – Limy, bo to właśnie stamtąd została rozesłana kiedyś po raz pierwszy do reszty świata. Dziś jest bardzo popularna w kuchni południowoamerykańskiej i meksykańskiej, ale także w USA, gdzie często pojawia się w formie konserwowej jako składnik sałatek i gulaszy.
Wyglądem przypomina dużą, płaską fasolkę o białym lub lekko kremowym kolorze. Po ugotowaniu staje się miękka, kremowa i dosłownie rozpływa się w ustach, stąd angielska nazwa „butter bean”, czyli fasola maślana. Jest większa niż typowa fasola biała, ma bardziej eliptyczny kształt i delikatniejszą skórkę. Nie ma tak intensywnego smaku jak np. bób czy czarna fasola, dzięki temu świetnie przyjmuje przyprawy i sosy. To właśnie ta cecha sprawia, że można z niej zrobić dosłownie wszystko od pasty na kanapki po rozgrzewające gulasze.
W Polsce nie jest jeszcze bardzo popularna, ale coraz częściej pojawia się w sklepach ze zdrową żywnością, w marketach z działem „kuchnie świata” i oczywiście online. Jej ceny wahają się w zależności od formy. Suszona kosztuje ok. 15-20 zł/kg, natomiast gotowana (puszka/słoik) 6-10 zł/400 g.
Jak ugotować fasolę limeńską i z czym podać?
Jeśli masz fasolę suszoną, dobrze ją namocz i ugotuj. Zalej ją zimną wodą na 8-12 godzin (najlepiej na noc). Woda powinna całkowicie ją zakrywać, najlepiej nawet z zapasem. Po tym czasie odlej wodę, zalej świeżą i gotuj na małym ogniu przez ok. 60-90 minut, aż będzie miękka, ale nie rozpadająca się. Nie sól wody na początku, sól dodaj pod koniec. Po ostudzeniu przełóż do zamykanego pojemnika. Przechowuj w lodówce do 4 dni lub zamroź w porcjach.
Fasolkę limeńską możesz zjeść samą, zrobić z niej pastę do chleba, zupę-krem albo dorzucić do sałatki. Świetnie sprawdzi się również we wszelkiego rodzaju sosach typu curry, a także w gulaszach czy gęstych zupach.
Przepis na fasolę limeńską z karmelizowaną cebulą i ziołami
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej fasoli limeńskiej
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- świeży tymianek (lub oregano)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w piórka i smaż na oliwie na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż zrobi się miękka i złota.
- Dodaj ocet balsamiczny, wymieszaj i jeszcze chwilę podsmaż.
- Dorzuć ugotowaną fasolę, wymieszaj delikatnie, dopraw solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.
- Podawaj na ciepło jako samodzielne danie lub dodatek do ryby, jajek albo grillowanych warzyw.
Smacznego!