Pyzy robię zawsze, łącząc ugotowane ziemniaki z surowymi. Dzięki temu ciasto wychodzi miękkie i delikatne. Dodaję do niego tylko tyle mąki, aby miało dobrą konsystencję, z której łatwo formować kulki. Zbyt dużo mąki sprawi, że pyzy wyjdą twarde. Jednak najważniejszy w nich jest farsz. Możesz go zrobić z grzybów, owoców lub twarogu, ale mi najbardziej smakują te z mięsem. Wybieram konkretne połączenie rodzajów mięsa, dzięki czemu nadzienie nigdy nie wychodzi suche ani twardawe. 

Najlepszy farsz do pyz

Pyzy robię z farszem z mięsa wołowo-wieprzowego. Łączę te dwa gatunki, dzięki czemu wychodzi on soczysty, a jednocześnie miękki i rozpływający się w ustach. Wybierz nie za suche mięso, sprawdzi się to z łopatki lub karkówki (schab zostaw na inną okazję). Farsz mocno dopraw czosnkiem i pieprzem oraz majerankiem. Pasuje do niego również słodka i ostra papryka oraz świeże zioła. Akurat nie miałam takich w domu, więc nie dodałam.

Zobacz także:

Przepis na pyzy z mięsem

Składniki na ciasto:

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Składniki na farsz mięsny:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw zrób farsz mięsny. Cebulę obierz i pokrój w drobniutką kostkę. Na patelni rozgrzej masło i smaż na nim cebulę, aż będzie szklista. Dodaj do niej mielone mięso oraz przyprawy: majeranek, pieprz, sól i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość smaż, aż mięso będzie miękkie i rumiane. Farsz odstaw do ostudzenia.
  2. Następnie przygotuj ciasto na pyzy. Ziemniaki obierz, umyj i podziel na dwie części. Jedną część ugotuj w garnku z osoloną wodą, aż będą miękkie. Drugą część zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Przełóż je na sito i odciśnij z nadmiaru płynu. Ugotowane ziemniaki odcedź i przeciśnij przez praskę. Do miski włóż ugotowane i ostudzone ziemniaki, a także tarte. Dodaj do nich jajka oraz sól. Całość połącz w kulę i podziel ją na 4 części. Jedną z nich wyjmij, a w to miejsce nasyp mąkę. Mąkę zagnieć z pozostałym ciastem na jednolitą masę. 
  3. Z ciasta ziemniaczanego uformuj pyzy. Podziel ciasto na 4 części i każdą zroluj w wałek. Każdy wałek pokrój na kawałki. Następnie kawałki te spłaszcz na dłoni, nałóż na środek łyżkę farszu i zlep na kształt okrągłej pyzy.
  4. Pyzy z mięsem ugotuj w garnku z osoloną wodą przez 4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Ugotowane wyjmij łyżką cedzakową na talerz i podawaj z okrasą z podsmażonej cebulki.