Sezon na rabarbar jest dość krótki, dlatego warto go dobrze wykorzystać. Świetny będzie kompot z tego warzywa, warto go dodać do tart, muffinek czy ciasteczek (choć sprawdzi się także w daniach wytrawnych). W przepisie siostry Anastazji gra również kluczową rolę. Przełamuje słodycz ciasta i sprawia, że smakuje ono naprawdę wiosennie. 

Jak zrobić placek wiejski z rabarbarem?

Z przepisem na ten placek wiejski poradzi sobie każdy. Proste ciasto ucierane, pokrojony rabarbar i łatwa kruszonka tworzą wypiek, który smakuje jak u babci. Ale od początku. Ciasto ucierane nie jest trudne, ale pamiętaj, by użyć składników w temperaturze pokojowej. Inaczej zakalec gwarantowany. Na gotowe ciasto wyłóż pokrojony rabarbar, jednak wcześniej posyp ciasto bułką tartą. To ważne, bo wchłonie ona nadmiar soku z rabarbaru, dzięki czemu ciasto dobrze się upiecze. Zamiast bułki tartej sprawdzą się też mielone migdały, które nadadzą ciastu orzechowy posmak. I na koniec zrób kruszonkę. Tu użyj zimnych składników. Dzięki temu będzie ona ekstrakrucha i idealnie maślana.

Zobacz także:

Poza sezonem rabarbarowym możesz takie ciasto zrobić z innymi twardymi owocami. Sprawdzą się gruszki pokrojone w kawałki lub jabłka. Gotowe ciasto po ostudzeniu możesz udekorować cukrem pudrem

Przepis na placek wiejski z rabarbarem siostry Anastazji

Składniki na ciasto:

  • 6 jaj
  • 250 g masła
  • 200 g cukru 
  • 300 g mąki pszennej
  • 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 500-600 g rabarbaru
  • 3 łyżki cukru 

Składniki na kruszonkę:

  • 130 g masła
  • 100 g cukru 
  • 250 g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Składniki do przygotowania ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, więc wyjmij masło, jajka i śmietanę z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem.
  2. Do miski włóż miękkie masło i dodaj cukier. Całość utrzyj mikserem na puszystą i jasną masę.
  3. Białka oddziel od żółtek. Żółtka dodawaj po jednym do masy maślanej. Cały czas ucieraj.
  4. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj ją do masła z jajkami w 3 partiach. Wymieszaj.
  5. Na koniec dodaj śmietanę oraz pianę ubitą z białek. Całość połącz delikatnie za pomocą łopatki. 
  6. Ciasto przełóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp je bułką tartą z wierzchu (zrób cienką warstwę).
  7. Następnie przygotuj rabarbar. Umyj go i pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj je z cukrem i rozłóż na cieście.
  8. Wierzch ciasta obsyp kruszonką. Tę zrób, łącząc ze sobą zimne masło, cukier i mąkę.
  9. Placek z rabarbarem piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.