Smakosze obiadów z owocami dzielą się na tych, którzy lepią pierogi i na tych, którzy toczą knedle. I choć półksiężyce z zaplecionym warkoczykiem lub delikatną falbanką mają swój urok, do słodkiego nadzienia bardziej pasują mi okazałe kule z ciasta. Trudno się im oprzeć, kiedy po imponujących krągłościach spływa śmietana lub masło. Wiosną warto wypełnić je rabarbarem, zwłaszcza młodym, delikatnym, z różową skórką. Połączenie miękkiego ciasta na bazie ziemniaków z kwaskowymi łodyżkami przekona nawet obóz pierogowców.  

Czym można wypełnić knedle na słodko?

Knedle są popularne w Czechach, Austrii i Niemczech. Tam ziemniaczane ciasto wypełnia się najczęściej śliwkami, a także morelami. Nic dziwnego, kształt tych owoców wpasowuje się idealnie w kulistą formę knedli. Nie trzeba ich więc kroić, wystarczy wydłubać z nich pestki. Dzięki temu danie jest ekspresowe, a dodatkowym atutem jest to, że farsz nie wypływa ze środka. Tak jak może się zdarzyć w przypadku pierogów wypełnionych konfiturą lub pokrojonymi w kosteczkę owocami.

Zobacz także:

Ziemniaczane knedle nie są obce i Polakom. Przyrządzamy je podobnie jak sąsiedzi z zachodu, najchętniej wykorzystując w sierpniu śliwki węgierki. Ale słodkie kule mogą też pojawić się na naszych talerzach wiosną. Wtedy najczęściej wypełniają je truskawki. O każdej porze roku sprawdzi się farsz z jabłek lub białego sera, więc knedlami można się zajadać właściwie bez końca. 

Knedle z rabarbarem – przepis

Składniki:

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 400 g rabarbaru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie:

  1. Przeciśnij przez praskę ugotowane do miękkości ziemniaki lub przetrzyj je przez sito. Kiedy są jeszcze ciepłe, dodaj do nich łyżkę masła. Odstaw do wystudzenia.
  2. Umyj rabarbar i odetnij zdrewniałą końcówkę. Pokrój łodygi w kostkę. Podgrzej je z cukrem i odrobiną wody, żeby trochę zmiękły i straciły na kwasowości. Możesz je dosłodzić wedle uznania. Na koniec dosyp cukier waniliowy. Możesz też wykorzystać esencję lub ekstrakt.
  3. Połącz ziemniaki z mąką, jajkiem i solą. Zagnieć składniki na jednolite, lekko klejące się ciasto.
  4. Podziel ciasto na części i rozwałkuj lub rozpłaszcz je w dłoniach na niewielkie placki. Na środek każdego z nich połóż farsz z rabarbaru. Sklej brzegi i uformuj kulę. Zadbaj o to, by nadzienie było w samym centrum
  5. Gotuj knedle z rabarbarem w lekko osolonej wodzie. Kiedy wypłyną na powierzchnię, odczekaj 4 minuty, po czym wyciągnij je na talerz za pomocą łyżki cedzakowej. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak podać knedle rabarbarowe?

Jeśli należysz do miłośników klasycznego podania knedli ze śliwkami, możesz wykorzystać taką samą okrasę do wersji z rabarbarem. Chodzi o masło z bułką tartą. Podgrzej oba składniki w rondelku lub na patelni w takich proporcjach, żeby powstała gęsty „sos" podobny do kruszonki. Z maślaną bułką idzie w parze kwaśna śmietana lub jogurt. Alternatywnie oblej swoje wiosenne knedle stopionym masłem i posyp brązowym cukrem. Przyda się też szczypta cynamonu, jeśli lubisz korzenne smaki. 

Ciekawym pomysłem jest polanie kul z owocowym wnętrzem musem rabarbarowym. Możesz go przyrządzić w tym samym czasie co nadzienie. Odłóż trochę duszonych do miękkości łodyżek i zblenduj je. Majowe knedle równie dobrze będą smakować z musem truskawkowym – oba te sezonowe składniki świetnie się uzupełniają.