Lubisz cukinię, ale po usmażeniu parę razy placków, ugotowaniu kilku garnków leczo czy ugotowaniu zupy krem szybko wyczerpują ci się inspiracje na jej wykorzystanie? Wyjściem może być tutaj wspaniała cukinia po kaszubsku, którą zrobisz bez żadnego trudu i to na zapas. Zanim jednak przejdziesz do przepisu, pora na parę słów wyjaśnienia, do czego można ją wykorzystać.
Do czego przyda się cukinia po kaszubsku?
Taka cukinia świetnie nada się na obiad zarówno na świeżo, od razu po usmażeniu, a także do przechowywania w słoiczkach. W ten oto sposób otrzymasz świetny materiał na obiad, zwłaszcza w porach, kiedy o świeże warzywa będzie znacznie trudniej.
Zobacz także:
Wystarczy potem porcja ryżu, makaronu czy kaszy, odrobina mięsa (lub jego zamiennika) i drugie danie gotowe. Pozostanie podgrzanie zawartości słoiczka i smakowy powrót do lata masz jak w banku!
Przepis na cukinię po kaszubsku
Składniki:
- około 1,5 kg cukinii (zielonej lub żółtej)
- 1 czerwona papryka
- 2 cebule
- 3–4 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- ok. 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania cukinii. Przekrój ją na pół, wydrąż gniazda nasienne i pokrój ją na mniejsze, ok. 2-centymetrowe kawałki. Młodej cukinii nie obieraj, możesz też nie wydrążać małych, niewykształconych jeszcze zbyt dobrze nasion. Jeśli jednak dysponujesz dużą, przerośniętą cukinią z twardą skórką, możesz ją obrać.
- Do pokrojonej cukinii dodaj 1 łyżeczkę soli i dobrze wymieszaj, odstaw na bok i zaczekaj do momentu, aż zacznie puszczać sok.
- Teraz pora na pozostałe składniki. Cebulę pokrój w piórka, paprykę w kostkę, czosnek obierz i drobno posiekaj. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki lub użyć już gotowych, obranych pomidorów z puszki.
- Przygotuj głęboką, dużą patelnię lub garnek. Zacznij od podsmażenia cebuli, następnie dodaj czosnek, a po krótkiej chwili smażenia dodaj pomidory.
- Po ok. 10 min duszenia pomidorów pod przykryciem pora na dodanie papryki i cukinii. Gotuj wszystko razem do miękkości przez ok. 15-20 min. Po tym czasie dodaj przyprawy i dopraw do smaku.
- Przygotuj ok. 6-7 małych słoików (o pojemności ok. 300 ml). Wyparzone lub nowe słoiki napełniaj jeszcze gorącym sosem.
- By uniknąć możliwości zepsucia się przetworów, tak zrobioną cukinię w słoikach należy poddać procesowi pasteryzacji. W tym celu włóż do szerokiego garnka na spód szmatkę, wstaw słoiczki, zalej wodą i gotuj przez 60 minut od momentu zagotowania wody.
- Ostrożnie wyjmij słoiki po ugotowaniu do ostygnięcia. Proces pasteryzacji można na wszelki wypadek powtórzyć jeszcze 2 razy, zmniejszając za każdym razem czas obgotowywania słoików.