Jeśli lubisz szybkie, proste i tanie obiady, to pewnie placki ziemniaczane często występują w twoim domowym menu. Trudno się dziwić, bo to danie wygrywa nie tylko łatwością przygotowania, ale i genialnym smakiem oraz przyjemnie chrupiącą konsystencją. Aby jednak osiągnąć taki efekt, trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach i najlepiej dorzucić do masy ziemniaczanej 1 składnik ekstra. Tylko wtedy placki ziemniaczane wyjdą perfekcyjnie. 

Dlaczego placki ziemniaczane nie są chrupiące?

Zanim jednak przejdziemy do rozwiązania zagadki chrupiących placków ziemniaczanych, najpierw zajmijmy się samą przyczyną problemu. Dlaczego tak często placki wychodzą sflaczałe, miękkie i nasiąknięte tłuszczem? Wszystko może być winą dwóch podstawowych błędów, a pierwszym z nich jest wybór nieodpowiednich ziemniaków. Nie każdy wie, że na placki ziemniaczane powinno się wybierać kartofle typu B i w żadnym wypadku młode, tylko najlepiej stare. Chociaż może to brzmieć dziwnie, bo przecież wszyscy tak kochamy młode ziemniaczki, to niestety mają one dość dużą zawartość wody, a przez to trudniej robi się z nich chrupiące placki. 

Zobacz także:

Drugim powodem, przez który placki ziemniaczane nie wychodzą, jest zła technika smażenia, a konkretniej zbyt niska temperatura tłuszczu. Często przez pośpiech od razu wykładamy ziemniaczaną masę na olej zanim jeszcze dobrze się on rozgrzeje, a wtedy placki piją tłuszcz jak gąbka i nici z chrupkości. A jeśli już o oleju mowa, to ważne jest nie tylko jego porządne rozgrzanie, ale też właściwa ilość. Często nie chcemy wlewać go na patelnię zbyt dużo, ale za mała ilość tłuszczu mocno utrudnia smażenie i trudno o złocistą skórkę na plackach. 

Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby wyszły chrupiące?

Co jednak, jeśli pilnujesz wszystkich powyższych zasad, a mimo to nie osiągasz takiej chrupkości, jaka ci się marzy? W takim wypadku najlepiej sięgnąć po tajny składnik i wsypać do ziemniaczanej masy trochę startego sera żółtego. Ten dodatek fantastycznie wpłynie na konsystencję placków i przy okazji dobrze "zwiąże" składniki, więc nie trzeba będzie już sypać do ciasta dużo mąki.

Ważna jest jednak ilość tego dodatku, bo więcej wcale nie znaczy lepiej i można łatwo przesadzić. Zapamiętaj więc, aby zachować proporcje 1:10, czyli na każdy 1 kg ziemniaków dodać 100 g sera. Do tego jeszcze tylko 2 jajka, przyprawy i trochę mąki ziemniaczanej oraz pszennej, a tak przygotowana masa po usmażeniu z pewnością będzie fantastycznie chrupka i pięknie zarumieniona. Brzmi smakowicie? Zobacz poniżej dokładny przepis na placki ziemniaczane z serem i koniecznie wypróbuj go przy najbliższej okazji.

Placki ziemniaczane z serem żółtym - przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków typu B
  • 2 jajka rozmiar M
  • 100 g startego żółtego sera
  • po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Rozdrobnione wiórki kartofli dokładnie odciśnij z nadmiaru wody, ale nie wylewaj tego płynu, tylko odstaw go w misce na kilka minut. 
  2. Po chwili na dnie miski z sokiem po ziemniakach zbierze się naturalna skrobia. Odlej ostrożnie cały płyn, a skrobię dodaj znów do tartych ziemniaków.
  3. Do miski z ziemniakami dorzuć także starty żółty ser, wsyp mąkę i wbij jajka. Dopraw całość solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj masę.
  4. Na patelni rozgrzej porządnie olej. Ciasto na placki ziemniaczane wykładaj łyżką, tworząc niewielkie porcje. 
  5. Placki ziemniaczane z serem smaż przez około 3 minuty z każdej strony, aż będą idealnie chrupiące i złociste.