Cukinie faszerowane to temat rzeka. Można wsadzić do środka tak wiele różnych składników. Z pewnością każdy znajdzie dla siebie coś dobrego. Jest wiele pomysłów na wersje dla typowych mięsożerców (choćby klasyka z mięsem mielonym), wegetarian (często z serem na wierzchu i innymi warzywami w środku) i wegan (tu nie znajdziesz niczego, co jest pochodzenia zwierzęcego). Możesz się też na całego bawić smakami, od łagodnych, przez ziołowe, po pikantne i orientalne. Ale przepis na moją ulubioną cukinię znajdziesz poniżej, sprawdź, bo wychodzi rewelacyjna.

Naszykuj wszystkie niezbędne produkty

Składniki na faszerowane cukinie:

  • 2 cukinie średniej wielkości
  • 6 dużych jajek
  • 200 g sera feta
  • 1 nieduża papryka czerwona
  • pół cebuli
  • ser żółty do posypania
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów w proszki
  • po pół łyżeczki bazylii, oregano i czosnku granulowanego
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1-2 szczypty tymianku, cząbru i estragonu

W przepisie jest sporo przypraw, można powiedzieć, że jest ich więcej niż innych składników. Nie musisz używać wszystkich, po prostu wybierz te, które ci bardziej pasują. Bez problemu możesz też dodać swoje ulubione lub zastosować gotową mieszankę przyprawową, np. zioła prowansalskie lub zioła sycylijskie.

Zobacz także:

Sprawdź, jak wypełnić cukinie

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Zacznij od przygotowania cukinii. Najpierw umyj je dobrze i osusz. Odetnij końcówki z obu stron, a samo warzywo przekrój wzdłuż na pół. W środku można wyraźnie zauważyć bardziej miękki miąższ. On jest jadalny, zwłaszcza z młodych okazów, w starszych pestki są spore, a ich jedzenie nie jest przyjemne. Ale tutaj mimo tego, że masz młode i świeże egzemplarze, wydrąż środek łyżką, ale nie wyrzucaj go. Dzięki temu prostemu zabiegowi powstała miseczka, do której można napakować sporo składników.
  2. Paprykę umyj, osusz i usuń z niej gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w kosteczkę. Przy okazji pokrój też ten wydrążony z cukinii.
  3. Do miski wbij wszystkie jajka i roztrzep je porządnie rózgą kuchenną. To może potrwać nawet 5 minut, po takim czasie farsz będzie sprawiał wrażenie niezwykle lekkiego.
  4. Do jajek wkrusz połowę fety, dodaj też miąższ z cukinii i paprykę. Wsyp do środka wszystkie przyprawy z listy składników. Całość wymieszaj dokładnie. Powinna powstać dość gęsta masa. Przełóż ją do wydrążonych cukinii. Wierzch posyp pozostałą fetą i startym serem żółtym, który ma stworzyć pyszną pierzynkę.
  5. Po 15 minutach przygotowań, wsadź faszerowane cukinie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza w trybie pieczenia góra-dół. Odmierz 20 minut i gotowe.