Kotlety jajeczne to nieco zapomniany klasyk. Gdy na mięso są niemal ciągle promocje, wiele osób odłożyło przepisy na bezmięsne, "jarskie" za PRL kotlety na półkę. Tymczasem jedno i drugie da się połączyć w konkretny obiad. Zamiast dokładać sobie pracy i gotować jajka, robię takie kotlety inaczej i mam gotową masę w kilka minut. 

Kotlety jajeczne: smak PRL z dłuższą historią

Kotlety jajeczne to jeden z symboli PRL, jeśli chodzi o dania bezmięsne. Co ciekawe, mimo, że są uważane za danie PRL-owskie, w polskiej kuchni pojawiło się zdecydowanie wcześniej, bo już w 1929 roku. Przepis na przysmak podawała w książce "100 potraw z jaj" Elżbieta Kiewnarska. Pisała ona o nich per "krokietki":

Zobacz także:

Na krokietki można użyć niekoniecznie jaja kurze, mogą być też kacze, lub indycze, których często, po sezonie po sezonie wysiadywania piskląt, niema na co użyć. Więc osiem jaj kurzych, lub też sześć kaczych, czy indyczych, ugotować na twardo, ostudzić, oczyścić, usiekać. Dwie łyżki mąki zasmażyć na biało z dużą łyżką masła, rozprowadzić szklanką mleka. Sos powinien być gęstszy, niż na beszamel. Z sosem tym zmieszać siekane jaja, dodać sporo koperku lub szczypiorku, osolić, trochę popieprzyć, wbić dwa jaja całe surowe i tyle tartej bułeczki, aby się masa doskonale trzymała i dały się formować okrągłe, lub owalne krokiety, rozmiaru zwykłego jaja. Utarzać je przed samem smażeniem w mące, w rozbitem jajku, nakoniec w bułeczce i smażyć natychmiast na rozpalonym szmalcu lub fryturze.

Źródło: Polona.pl, Kiewnarska E., 100 potraw z jaj, 1929 r.

Jak zrobić kotlety jajeczne w wersji na rok 2025?

Ja jako bazę do unowocześnionych kotletów jajecznych używam kurczaka. Masę zalewam po prostu rozbełtanymi jajkami i uzupełniam o zioła, które odświeżą smak kotletów, które bez dodatków mogą być dość mdłe. Pasować będzie tu choćby wiosenny szczypiorek, bazylia, koperek, estragon, a dla fanów kolendra. Kolor podkręci dodatek kurkumy, ale do smaku dodatkowo możesz też dodać płatki chili. Jajka i kurczak z nimi mogą tylko zyskać. 

Przepis na kotlety jajeczne z kurczakiem

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 pęczek szczypiorku lub garść liści bazylii
  • 1 szczypta kurkumy
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo: olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Wytnij z kurczaka przerosty, chrząstki i błony. Posiekaj w niewielką kostkę, przełóż do miski.
  2. Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju i rozgrzej. Posiekaj w kostkę cebulę i zrumień na jasnozłoty kolor. Przełóż do kurczaka.
  3. Rozkłóć jajka i wlej do masy. Wsyp bułkę tartą, dodaj posiekany szczypiorek lub bazylię oraz kurkumę i wyrób na jednolitą masę. Jeśli masa przelewa się przez dłonie, dodaj jeszcze trochę bułki tartej. 
  4. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Smaż z obu stron na rumiano. 
  5. Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. 
  6. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron, aż kotlety się zarumienią.
  7. Przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Z czym podawać kotlety jajeczne?

Gdy kotlety się smażą, przygotuj do nich szybką surówkę. Do dość łagodnego kurczaka i jajek z przyprawami na przełamanie smaku pasować będzie surówka o bardziej wyrazistym smaku. Pasować będzie tu np. surówka z pora. Podać je możecie również, za 100-letnią radą Elżbiety Kiewnarskiej z przepisu, na podduszonym szpinaku "lub inną jarzyną", (...), "pokrajaną w ćwiartki cytryną, lub też z sosem pomidorowym".