W „oszukańczym" daniu Rozkosznego zamiast ryżu znajdziesz orzo, czyli drobny makaron, który przypomina białe ziarenka. Z daleka są nie do odróżnienia. Dopiero gdy się wgryziesz, rozpoznasz charakterystyczną miękkość klusek. W tym wydaniu są zielone jak kwintesencja wiosny. Nie tylko dzięki szparagom, do kremowego sosu trafią też szpinak i mięta, żeby na maksa podbić kolor. Tu wszystkie składniki grają jak najlepiej skomponowana symfonia – miękki makaron, lekko chrupkie szparagi i dodatki, które zapewniają smak umami (miso), świeżość (skórka cytryny) i kremową konsystencję (śmietanka, ricotta). 

Co to jest orzo i jak je przyrządzać?

Orzo (znany we Włoszech również jako risoni, w Grecji jako kritharaki, a w Turcji jako arpa şehriye) to krótki makaron przypominający ziarna ryżu. W różnych językach przyrównuje się go również do kaszy jęczmiennej. Powstaje z pszenicy durum i semoliny, tak samo jak podobne mu koleżanki i koledzy z włoskiej książki kucharskiej. Jego wyjątkowość płynie z kształtu. Nie tylko dlatego, że potrafi „oszukać". Tak króciutki makaron w połączeniu z sosem za każdym razem zamienia się w mocno kremową potrawę, właściwie niezależnie od techniki przygotowania.

Zobacz także:

Możesz przygotować orzo tak samo jak zwykły makaron, czyli wrzucić na osolony wrzątek. Musisz jednak uważać, bo jest tak mały, że potrafi się szybko rozgotować. A sztuka polega na tym, żeby jeszcze stawiał opór pod zębami, podobnie jak dobrze przyrządzony ryż do risotto. Innym sposobem jest gotowanie go już w miejscu docelowym – w garnku z sosem, w zupie, z rosole. Dzięki temu od razu nasiąka smakiem dodatków.

Przepis na makaron orzo ze szparagami według Rozkosznego

Składniki na 2 porcje:

  • ½ pęczka zielonych szparagów (250 g)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g szpinaku
  • 1 garść mięty
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka pasty miso
  • 200 g makaronu orzo
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • ¼ szklanki śmietanki 30%
  • 2 duże łyżki ricotty
  • oliwa extra virgin

Przygotowanie:

  1. Umyj szparagi i odetnij zdrewniałe końcówki. Podsmaż łodyżki na łyżce oliwy. Po kilku minutach zdejmij je z patelni i poprzedzielaj na pół. Dolne części szparagów pokrój w kawałeczki, szczyty z główkami odłóż na później.
  2. Cebulę posiekaj, czosnek potnij w cienkie plasterki. Podsmaż oba warzywa razem na łyżce oliwy. Podsyp je szczyptą soli morskiej i poczekaj, aż się zeszklą. Dorzuć szpinak i miętę. Pozwól im stracić objętość, ale nie podgrzewaj ich zbyt długo. Dodaj cząstki szparagów.
  3. Wlej do warzyw wodę, dodaj pastę miso. Zagotuj mieszankę, a następnie zmiksuj ją na jednolity, zielony sos za pomocą ręcznego blendera. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Doprowadź sos do wrzenia. Wrzuć do niego suchy makaron orzo. Gotuj, aż makaron wchłonie część płynu i zmięknie. Dodaj sok z cytryny i śmietankę. Wymieszaj i ponownie zagrzej.
  5. Wyłóż orzo ze szparagami, szpinakiem i miętą na głęboki talerz. Na wierzchu porcji umieść końcówki szparagów z główkami i łyżkę serka ricotta. Posyp danie skórką z cytryny.  

Jak możesz modyfikować ten przepis?

Pasta miso jest bardzo ciekawym dodatkiem, bo nadaje potrawie ze szparagami charakterystyczny aromat utożsamiany z umami, ale jest dość drogim i trudniej dostępnym składnikiem. Możesz go pominąć lub spróbować dodać sos sojowy. Ciekawy smak uzyskasz też, jeśli dorzucisz odrobinę pasty tahini – jej orzechowy smak świetnie komponuje się z chrupkimi łodyżkami. 

Bardzo łatwo zamienić powyższy makaron ze szparagami na danie wegańskie. Wystarczy, że zamienisz zwykłą kremówkę na śmietankę kokosową. Pomiń też ricottę. Wyeliminuj z przepisu także ricottę. Zastąp ją na przykład zmiksowanym na krem tofu, serkiem z nerkowców lub posyp orzotto płatkami drożdżowymi.

Źródło: rozkoszny.pl