Składnik, o który chodzi, w Polsce traktujemy po macoszemu, nie doceniając jego możliwości i smaku - bo chłonie zapachy i smaki jak gąbka i doskonale chrupie. Jest typowy dla "kuchni biedoty", z której wywodzi się wiele włoskich, szczególnie sycylijskich dań. Na południu trzeba było sobie radzić tanim sumptem, bez wymyślnych delikatesów. A i tak tworzono tam wspaniałe i cenione do dziś przysmaki.

Najpopularniejsze makarony po sycylijsku

Jeśli planujecie się wybrać na Sycylię lub do włoskiej restauracji, warto zamówić najsłynniejszą pastę alla Norma, której nazwa inspirowana jest operą Belliniego: z pomidorami, bakłażanem i ricottą. Kultowe jest tu też "czarne", barwione "atramentem" kałamarnicy spaghetti - substancją, którą wydziela w obronie przed drapieżnikami, z krewetkami i pomidorami. Bardzo ciekawa i oryginalna jest też klasztorna pasta alla Paollina: z pomidorami, anchois, goździkami i cynamonem. Sycylijskie menu nie byłoby też pełne bez makaronu z sardynkami, koprem włoskim, orzeszkami pinii i rodzynkami - te również hojnie się tu wykorzystuje do obiadu. Niektórzy robią też własne odmiany tego makaronu z bułką tartą. Sycylijczycy są znani z sypania jej niemal do wszystkiego. 

Zobacz także:

Znane dania z bułką tartą 

My traktujemy bułkę tartą jako zagęstnik do masy na kotlety czy omastę do kalafiora czy fasolki szparagowej. Włosi, w tym Sycylijczycy, wykorzystują ją do zdecydowanie większej ilości dań - jako jeden ze składników - dla smaku i konsystencji. Jednym z takich dań są ryżowe, panierowane kuleczki arancini. Używa się jej też do makaronów, w tym do spaghetti con la mullica (w dialekcie sycylijskim ca' muddica).

Ponieważ nie ma tutaj pomidorów, dodatków, w tym oliwy, musi być sporo: tyle, by w każdym kęsie dało się wyczuć smak wszystkich składników i by makaron nie wydawał się mdły i "suchy". Aby tego uniknąć, wykorzystaj też koniecznie wodę z gotowania makaronu. Znajduje się w nim skrobia, z której, w połączeniu z resztą dodatków, powstanie smaczny, inny niż zwykle sosik. 

Makaron z bułką tartą po sycylijsku - przepis

Składniki:

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • pieprz i sól do smaku

Dodatkowo: posiekana natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Na suchej patelni upraż bułkę tartą na złoto, odłóż na bok. Zbierz dokładnie bułkę z patelni, by kolejne składniki się nie przypalały.
  2. Pokrój boczek w kostkę i podsmaż na tej samej, suchej patelni na chrupiące skwarki. Na 1-2 minuty pod koniec smażenia posiekaj czosnek i przesmaż z boczkiem aż zapachnie.
  3. W międzyczasie wstaw osoloną wodę na makaron i ugotuj spaghetti al delte. Zachowaj ok. 1 szklankę wody z ugotowanego makaronu. 
  4. Wlej na patelnię po bułce i boczku oliwę, dodaj odcedzony makaron i trochę wody z gotowania makaronu. Wymieszaj dokładnie na sos. 
  5. Dodaj uprażoną bułkę i tarty parmezan. Wymieszaj wszystko dokładnie - tak, by makaron był "oblepiony" z każdej strony sosem i dodatkami.
  6. Dopraw solą, pieprzem, podziel na porcje i posyp każdą natką pietruszki.