Wiele rodzin decyduje się na huczne świętowanie komunii. Ja wybieram skromną opcję, w gronie najbliższej rodziny, ale to wcale nie znaczy, że gorszą. Dania mam już przetestowane i wszyscy nie mogą się doczekać, kiedy będą je mogli znowu zjeść. Robię też szybkie ciasto na komunię, a i tak każdy się zachwyca.
Przepis na szybkie ciasto na komunię
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego po 375 g
- pół litra mleka
- pół łyżeczki naturalnej esencji waniliowej
- 6 żółtek
- 120 g cukru
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 50 g miękkiego masła
- 250 g serka mascarpone
- 200 g frużeliny wiśniowej
Przygotowanie krok po kroku:
- Zanim zaczniesz robić ciasto na komunię, najpierw wyjmij z lodówki arkusze ciasta francuskiego. Mniej więcej 15 minut przed rozpoczęciem pracy, ponieważ musi się choć trochę ogrzać. Całkowicie zimne może się łamać już na etapie rozwijania.
- Rozwiń ciasto francuskie i przetnij je na pół w poprzek. Przenieś je na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Ponakłuwaj je widelcem i podpiecz je partiami (lub całe na raz, jeśli masz tyle miejsca w piekarniku) przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Odstaw do przestudzenia.
- Żółtka przełóż do miski, dosyp cukier i skrobię. Miksuj całość, aż powstanie puszysta masa i wyraźnie jaśniejsza masa.
- W rondelku zagotuj mleko razem z esencją waniliową. Część od razu wlej do żółtek i wymieszaj żwawo. Potem niewielkim strumieniem wlej resztę. Cały czas mieszaj, żeby nie powstały grudki, bo to nie będzie ładnie wyglądało.
- Mleko połączone z jajkami doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i mieszaj rózgą kuchenną, aż powstanie dość gęsty krem budyniowy. Na sam koniec dodaj jeszcze masło, połącz je z masą. Przykryj wierzch garnuszka folią spożywczą, powinna być przyklejona do całej powierzchni budyniu. Tak przygotowaną odstaw do całkowitego przestudzenia.
- Studzenie budyniu trochę potrwa, a w tym czasie możesz ubić serek mascarpone. Potem połącz go z już zimną masą budyniową, łyżka po łyżce. Możesz nawet zrobić mikserem, ale lepiej ogranicz się do średnich obrotów.
- I na koniec zostaje złożenie szybkiego ciasta na komunię. Na każdy blat przełóż krem po równo, potem posmaruj frużeliną. Ułóż je jeden na drugim, a na ostatnią, wierzchnią warstwę powinien trafić krem. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posyp cukrem pudrem, możesz też ozdobić je polewą czekoladową lub sosem karmelowym. Będzie pysznie.
Inne ciasta na komunijne przyjęcie
Ciasta na komunię mogą być różne, od złożonych, wielowarstwowych wypieków, przez pewniaki, które zawsze wychodzą, po malutkie deserki w formie monoporcji. Każdy po prostu kieruje się swoim preferencjami, a jest z czego wybierać. Jeśli nie możesz się zdecydować, to poniżej znajdziesz kilka propozycji wartych uwagi: