Zwykle do krokietów trafia kapusta kiszona, ale dlaczego by nie zamienić jej wiosną na młodą, urzekającą delikatną zielenią główkę? Pozornie nieduża zmiana, a różnica ogromna. Typową dla farszu kwaskowość zastąpi subtelna, lekko orzechowa słodycz młodego warzywa. Standardowo otoczy je miękki naleśnik, który dzielnie ochroni debiutanckie liście. Rumiana, chrupiąca panierka zwieńczy dzieło i masz danie idealne na weekend w ciepłe dni. Krokiety z młodą kapustą możesz nawet zamrozić, żeby na dłużej zatrzymać ich wyjątkowy smak.

Z czym połączyć młodą kapustę do farszu?

Kapustą kiszoną do krokietów sparujesz bez wahania z leśnymi grzybami. I nie musisz całkiem rezygnować z tego duo. W następnej porcji tekstu znajdziesz przepis na farsz, który uzupełniają pieczarki. Świetnie łączą się z maślaną młodą kapustą i towarzyszącymi jej świeżymi ziołami. Ale do nadzienia na majowe krokiety możesz także dodać:

Zobacz także:

  • wędzony boczek – potrawa będzie nieco cięższa, mięsna, ale jakże idealnie słona i pyszna. Tłuste, dymnie pachnące drobinki potrafią wynieść każdy farsz na wyższy poziom.
  • kiełbaskę wiejską (a jeśli lubisz ostrzejsze smaki – pikantne chorizo) – pokrojoną w kosteczkę i podsmażoną razem z cebulą. Będzie stanowić przyjemny kontrast z rozpływającą się w ustach kapustą.
  • inne warzywa – na przykład startą na dużych oczkach tarki cukinie lub młoda marchewkę. 
  • ser – zwłaszcza żółty, który apetycznie roztopi się w farszu i połączy jego składniki. Możesz też wykorzystać biały serek, taki jak ricotta, który podkreśli delikatność kapusty.

Krokiety z młodą kapustą – przepis

Składniki na naleśniki:

  • 300 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 30 ml oleju
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 1/2 główki kapusty
  • 300 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo: jajko, mąka pszenna i bułka tarta do panierowania, olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Poszatkuj kapustę. Oczyszczone pieczarki pokrój w kostkę lub plasterki. Posiekaj cebulę, czosnek i koperek.
  2. Podsmaż na łyżce masła cebulę i czosnek. Dodaj kapustę. Posól, przykryj i duś na małym ogniu do miękkości. W razie potrzeby podlej odrobinę wody, ale kapusta i tak powinna puścić własne soki. Kiedy będzie gotowa, dosyp mąkę, żeby lekko zgęstniała i dodaj koperek. 
  3. Na oddzielnej patelni podsmaż na pozostałym maśle pieczarki. Dopraw je do smaku. Oprócz soli i pieprzu możesz wykorzystać gałkę muszkatołową i suszony tymianek.
  4. Połącz kapustę i pieczarki. W razie potrzeby jeszcze dopraw farsz wedle uznania.
  5. Wymieszaj składniki na naleśniki do uzyskania jednolitej masy. Odstaw ją pod przykryciem na 15 minut, dzięki temu mąka napęcznieje i ciasto trochę zgęstnieje.
  6. Usmaż cienkie naleśniki. Układaj je po zdjęciu z patelni jeden na drugim, żeby nie stały się chrupiące, a lekko się zaparzyły i zmiękły.
  7. Zawiń naleśniki z farszem w rulony. Zawsze zostawiaj niewielki margines, żeby nadzienie nie wypadało ze środka. 
  8. Obtocz krokiety z młodą kapustą w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej. Smaż na rumiany kolor na oleju rzepakowym.

Jak podawać krokiety z młodą kapustą?

Krokiety z młodą kapustą możesz popijać barszczykiem, jeśli zależy ci na rozgrzewającym posiłku. Natomiast w ciepłe dni świetnie sprawdzi się jogurtowy sos ziołowy – na przykład z natką pietruszki, estragonem i szczypiorkiem, może z czosnkiem niedźwiedzim, jeśli jeszcze załapiesz się na sezon. By kompozycja była jeszcze świeższa postaw na dodatki takie jak mieszanka sałat z pomidorkami koktajlowymi lub prosta surówka z marchewki. Ciekawym wykończeniem będzie zielone pesto, na przykład pietruszkowe lub szpinakowe.