Zazwyczaj do mięsa mielonego dodaję kawałek drobno startego warzywa. Dzięki temu pozostaje soczyste i nie wysycha. Sprawdza się szczególnie cukinia, marchewka czy szpinak. Jednak tym razem do mielonych dodałam coś całkiem innego. Coś, czym zazwyczaj smaruję śniadaniowe kanapki dzieciom. Efekt? Przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Zobacz, co takiego do nich dodałam.
Kotlety mielone z masłem orzechowym
Do surowego mięsa mielonego dodaję łyżkę masła orzechowego. Ono sprawia, że stają się bardziej soczyste. Czy jest wyczuwalne w smaku? Jeśli już to bardzo delikatnie. Łyżka masła na pół kilograma mięsa to niewiele, więc nie będą one miały orzechowego smaku. Raczej delikatnie wyczuwalny aromat. Masło orzechowe możesz dodać zarówno do mięsa wieprzowego, jak i wołowego czy drobiowego. Sprawdzi się także w mieszance tych mięs.
Zobacz także:
Jak używać masła orzechowego w kotletach mielonych?
Do kotletów mielonych pasuje masło z orzechów ziemnych. Jest ono dość neutralne w smaku. Nie zmienia koloru kotletów ani nie wpływa za bardzo na smak. Jeśli masz ochotę, to przetestuj inne masła. Migdałowe, laskowe czy pistacjowe również będą pasować do mięsa mielonego, choć to ostatnie może delikatnie zmienić jego kolor. Wybierz gładkie masło bez kawałków orzechów (takie bardziej pasuje do kotletów). Masło dodaj do mięsa na etapie wyrabiania masy. Jeśli jest bardzo gęste, to możesz je delikatnie podgrzać, aby łatwiej połączyło się z mielonym. Połącz je dokładnie z pozostałymi składnikami. Masa mięsna z masłem orzechowym może być nieco bardziej klejąca, ale kotlety są panierowane w bułce tartej, więc w niczym to nie przeszkadza. Tak przygotowane kotlety usmaż jak zawsze na rozgrzanym tłuszczu.
Kotlety mielone z masłem orzechowym połącz z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką. Jeśli chcesz podkreślić orzechowy smak kotletów, to podaj je z sosem orzechowym. Zrób go z mleczka kokosowego, wody, sosu sojowego, soku z limonki i masła orzechowego. Całość podgrzej, aż powstanie jednolita masa i dopraw do smaku.
Przepis na orzechowe mielone
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 łyżka masła orzechowego (bez kawałków orzechów)
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierowania
Sposób przygotowania:
- Mięso mielone przełóż do miski.
- Dodaj do niego masło orzechowe, pieprz i sól.
- Całość dokładnie wyrób, aż masa stanie się jednolita.
- Formuj z niej niewielkie kotlety. Obtaczaj je w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotlety z obu stron, aż będą złote i rumiane.
- Przed podaniem odsącz je na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu.