Ziemniaki to bez wątpienia najpopularniejszy dodatek do kotleta. Na naszych stołach pojawiają się w różnych formach - gotowane w całości, pieczone i smażone, ale prawdziwym rarytasem jest kremowe puree ziemniaczane.

Idealne tłuczone ziemniaki powinny być aksamitne i rozpływające się w ustach oraz bez żadnych grudek. Często jednak takie kremowe ziemniaczki są dość mdłe i nijakie w smaku, ale jest na to prosty sposób. Wystarczy 1 łyżka pewnego nieoczywistego dodatku, a powstanie dodatek do obiadu jak z najlepszej restauracji. 

Zobacz także:

Jak zrobić kremowe puree ziemniaczane? 

Zanim jednak dodatki, zacznijmy od podstaw. Pierwszym krokiem do dobrego puree są odpowiednie ziemniaki, ale nie każdy zdaje sobie z tego sprawę i często wybiera się je przypadkowo. Zapamiętaj więc, że do puree najlepiej sprawdzają się ziemniaki typu C, czyli odmiany bardzo mączyste

A gdy kupisz już właściwe ziemniaki, trzeba je oczywiście ugotować i porządnie odcedzić. Niby to proste, ale wiele osób traktuje odcedzanie po macoszemu, a w wyniku tego część wody z gotowania zostaje w garnku i tylko niepotrzebnie rozrzedza puree. Dobrze jest więc po odcedzeniu podgrzać ziemniaki w garnku jeszcze przez chwilę, aby dokładnie odparowały

Tak przygotowane ziemniaki pozostaje już tylko rozgnieść, ale i tutaj przyda się jeden dodatkowy krok, bo sam tłuczek to za mało. Aby puree ziemniaczane miało idealnie kremową konsystencję, warto jest jeszcze przetrzeć ziemniaki przez drobne sito. Dzięki temu nie pozostaną w nich żadne grudki i gotowy przysmak rozpłynie się w ustach.

Co dodać do puree, żeby było wyraziste?

A kiedy ziemniaki są już idealnie rozgniecione, przychodzi czas na dodatki. Samo masło i mleko jednak tu nie wystarczą. Aby wydobyć maksimum smaku przyda się jeszcze jeden składnik, ale wcale nie chodzi tu jednak o żadną przyprawę czy zioła. Jest to coś znacznie bardziej zaskakującego, choć dobrze znanego w każdej kuchni.

Okazuje się bowiem, że smak ziemniaczanego puree genialnie podkręca 1 łyżka octu winnego, dodana na sam koniec, dopiero przy serwowaniu dania. Ten genialny patent podpatrzyliśmy na instagramowym profilu Jagny Niedzielskiej, a pełny przepis na jej "królewskie puree" prezentuje się następująco:

Przepis na puree ziemniaczane z octem

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 50 g zimnego masła + odrobina do podania
  • 125 ml mleka (lub napoju roślinnego)
  • 1 łyżka octu winnego

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. 
  2. Ugotowane ziemniaki dokładnie odcedź, a potem jeszcze przez chwilę podgrzewaj w garnku.
  3. Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem i dodaj zimne masło. Całość przetrzyj przez drobne sito, aby pozbyć się grudek.
  4. Na koniec wyłóż puree ziemniaczane do dużej miski lub półmiska i polej je po wierzchu dodatkową porcją rozpuszczonego masła oraz octem winnym. 

Źródło: Instagram.com/jagna.niedzielska/