Szwajcarskie gołąbki miałam okazję jeść pierwszy raz będąc na urlopie w Alpach, w mieście Chur (kanton Gryzonia). To danie charakterystyczne dla tego regionu, pochodzące z prostej kuchni ludowej. Próbowałam go zarówno w restauracji, jak i w domu u rodowitych Szwajcarów. Wersja domowa smakowała mi nawet bardziej i od razu poprosiłam o przepis. 

Czym różnią się szwajcarskie gołąbki od tradycyjnych polskich?

Oryginalne capuns zawija się nie w kapustę, ale w liście mangoldu, czyli buraka liściowego (boćwiny). Szwajcarskie gołąbki wychodzą więc trochę mniejsze od naszych, takie na 2-3 gryzy. Farsz składa się z ciasta zrobionego z mąki, jajek i mleka oraz jakiejś wędliny.

Zobacz także:

W zależności od przepisu (w każdym szwajcarskim domu robi się je trochę inaczej), może to być np. boczek, salami albo mięso mielone. Konieczny jest dodatek szalotki, świeżych ziół oraz bulionu, a nieodłącznym towarzystwem - gęsty, pyszny sos śmietanowy. Oczywiście, jeśli kochasz sos pomidorowy do gołąbków, możesz wypróbować także to połączenie. Moim zdaniem będzie pasować.

Zrobienie capuns jest dość pracochłonne, ale naprawdę warto choć raz spróbować! Wczesną wiosną wykorzystaj do ich przygotowania  młodą botwinę - gołąbki będą malutkie, idealne np. jako przystawka dla gości. 

Przepis na capuns, czyli szwajcarskie gołąbki 

Składniki:

  • ok. 30 liści młodej botwiny
  • 130 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka 
  • 60 g boczku
  • 60 g salami
  • 2 szalotki
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • 1/4 pęczka świeżego szczypiorku
  • 2 łyżki klarowanego masła 
  • 1 szklanka domowego bulionu
  • 100 ml śmietanki 18% 

Sposób przygotowania: 

  1. Mąkę dokładnie wymieszaj z jajkiem i mlekiem. Musi z nich powstać gładkie, gęste ciasto.
  2. Jeżeli ciasto jest zbyt suche i za gęste, dodaj odrobinę mleka. Dopraw pieprzem i odrobiną soli.
  3. Gotowe ciasto przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na pół godziny. 
  4. Po upływie tego czasu, do ciasta dodaj pokrojone w drobną kostkę salami oraz boczek.
  5. Następnie dodaj szczyptę posiekanej natki pietruszki i szczyptę szczypiorku.
  6. Całość wymieszaj. 
  7. Od liści botwiny oddziel łodygi. Liście włóż do miski i zalej wrzątkiem.
  8. Po minucie wyjmij wszystkie liście i porozkładaj osobno na czystej ściereczce.
  9. Na każdym liściu połóż 1 porcję farszu i zwijaj jak zwykłe gołąbki.
  10. Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane i krótko obsmaż capuns ze wszystkich stron, delikatnie je obracając, żeby się nie przypaliły. 
  11. Wlej bulion, przykryj i duś na niewielkim ogniu przez 5-10 minut.
  12. Po tym czasie wyjmij wszystkie gołąbki, przełóż je na talerz i przykryj, np. folią aluminiową, żeby nie straciły ciepła. 
  13. Do pozostałego na patelni bulionu wlej śmietankę, zwiększ ogień i gotuj masę chwilę, aż sos lekko zgęstnieje.
  14. Na koniec dodaj resztę posiekanego szczypiorku oraz natki, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  15. Szwajcarskie gołąbki podaj w aksamitnym i aromatycznym sosie śmietanowym z patelni. Dodatkowo możesz posypać je świeżymi ziołami. Pięknie i smacznie będą też się prezentować z dodatkiem cienko pokrojonych plasterków szynki (np. szwarcwaldzkiej) lub cienkich plasterków usmażonego na chrupko boczku. 

Smacznego!