Pierogi po zbójnicku pierwszy raz jadłam w Zakopanem i od razu zakochałam się w tym smaku. I choć przepisów na nie jest mnóstwo, to mi najbardziej smakują tylko z tym farszem. Dobre są te z kaszą jęczmienną czy kaszą gryczaną, ale nic nie podbije tych z kapustą kiszoną i dwom dodatkami. Wychodzą aromatyczne, pachnące i bardzo sycące. Idealne na obiad.
Jak zrobić pierogi po zbójnicku?
Farsz do pierogów po zbójnicku przygotowuję na bazie ugotowanych ziemniaków. Jednak tych nie łączę z twarogiem, ale z kapustą kiszoną oraz podsmażonym boczkiem z cebulą. Dzięki temu wychodzi bardzo wyrazisty w smaku farsz, który już sam jest pyszny.
Zobacz także:
Natomiast owinięty w delikatne i cieniutkie ciasto tworzy danie idealne. Pierogi po zbójnicku podaję z kwaśną śmietaną albo z okrasą z cebulki i skwarków, choć dobrze smakują także same po wcześniejszym podsmażeniu.
Przepis na pierogi po zbójnicku
Składniki na ciasto pierogowe:
- 3 szklanki mąki
- szklanka wody
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 300 g ziemniaków
- 100 g kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 70 g boczku wędzonego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj ciasto na pierogi. Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj całe jajko oraz ciepłą wodę. Wyrób ze składników gładkie i jednolite ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw na pół godziny, aby odpoczęło.
- Następnie zrób farsz do pierogów. Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie przecedź je, przeciśnij przez praskę i pozostaw do ostudzenia.
- Boczek bez skóry pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Cebulę obierz, pokrój również w kostkę i dodaj do boczku. Smaż całość, aż cebula stanie się szklista. Do cebuli i boczku dodaj odciśniętą i pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę kiszoną. Całość smaż przez kilka minut i odstaw do ostudzenia.
- W dużej misce wymieszaj składniki na farsz pierogowy: ziemniaki, kapustę kiszoną z cebulą i boczkiem oraz przyprawy: słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz.
- Następnie ulep pierogi. Ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrawaj kółka. Na każde kółko nałóż łyżkę farszu, zlep brzegi, tworząc charakterystyczną falbankę.
- Na koniec ugotuj pierogi. W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i oliwy. Wrzucaj do niego partiami pierogi. Gotuje je przez 3 minut od momentu wypłynięcia. Wyjmij je łyżką cedzakową i podawaj jeszcze ciepłe.