Pierogi po zbójnicku pierwszy raz jadłam w Zakopanem i od razu zakochałam się w tym smaku. I choć przepisów na nie jest mnóstwo, to mi najbardziej smakują tylko z tym farszem. Dobre są te z kaszą jęczmienną czy kaszą gryczaną, ale nic nie podbije tych z kapustą kiszoną i dwom dodatkami. Wychodzą aromatyczne, pachnące i bardzo sycące. Idealne na obiad.

Jak zrobić pierogi po zbójnicku?

Farsz do pierogów po zbójnicku przygotowuję na bazie ugotowanych ziemniaków. Jednak tych nie łączę z twarogiem, ale z kapustą kiszoną oraz podsmażonym boczkiem z cebulą. Dzięki temu wychodzi bardzo wyrazisty w smaku farsz, który już sam jest pyszny.

Zobacz także:

Natomiast owinięty w delikatne i cieniutkie ciasto tworzy danie idealne. Pierogi po zbójnicku podaję z kwaśną śmietaną albo z okrasą z cebulki i skwarków, choć dobrze smakują także same po wcześniejszym podsmażeniu.

Przepis na pierogi po zbójnicku

Składniki na ciasto pierogowe:

  • 3 szklanki mąki
  • szklanka wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 300 g ziemniaków
  • 100 g kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 70 g boczku wędzonego
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj ciasto na pierogi. Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj całe jajko oraz ciepłą wodę. Wyrób ze składników gładkie i jednolite ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw na pół godziny, aby odpoczęło.
  2. Następnie zrób farsz do pierogów. Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie przecedź je, przeciśnij przez praskę i pozostaw do ostudzenia.
  3. Boczek bez skóry pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Cebulę obierz, pokrój również w kostkę i dodaj do boczku. Smaż całość, aż cebula stanie się szklista. Do cebuli i boczku dodaj odciśniętą i pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę kiszoną. Całość smaż przez kilka minut i odstaw do ostudzenia.
  4. W dużej misce wymieszaj składniki na farsz pierogowy: ziemniaki, kapustę kiszoną z cebulą i boczkiem oraz przyprawy: słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz.
  5. Następnie ulep pierogi. Ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrawaj kółka. Na każde kółko nałóż łyżkę farszu, zlep brzegi, tworząc charakterystyczną falbankę.
  6. Na koniec ugotuj pierogi. W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i oliwy. Wrzucaj do niego partiami pierogi. Gotuje je przez 3 minut od momentu wypłynięcia. Wyjmij je łyżką cedzakową i podawaj jeszcze ciepłe.