Nie wyobrażam sobie lepszego wypieku na Dzień Matki niż torcik z truskawkami. Teraz, gdy cena za te owoce spadła, warto wykorzystać je do przygotowania ciasta. Mimo że jest ono łatwe do zrobienia, to zawsze powoduje efekt wow. Puszyste blaty biszkoptowe przełożone delikatnym kremem smakują obłędnie, a dodatek świeżych truskawek stawia tu przysłowiową kropkę nad i. Całość nie jest zbyt słodka, choć ostateczny smak zależy od tego, jak słodkie truskawki kupisz.
Ciasto i masa puszyste i lekkie jak chmurka
Ten tort przygotowuję na bazie klasycznego biszkoptu. Aby wyszedł puszysty i delikatny, starannie ubij białka na pianę, a następnie połącz z cukrem i żółtkami. W tym momencie zamień mikser na łopatkę. Ciasto wymieszaj delikatnie z mąką, aby piana nie opadła. Dzięki temu również biszkopt nie opadnie podczas pieczenia i będzie bardzo lekki. Do takiego biszkoptu pasuje bita śmietana. W ciepłe dni usztywniam ją dodatkowo żelatyną, aby nie spłynęła z tortu (to ważne, szczególnie jeśli planujesz podać ciasto na świeżym powietrzu). Cały torcik najlepiej złożyć w dniu podania, aby truskawki pozostały świeże (biszkopt możesz upiec dzień wcześniej).
Zobacz także:
Przepis na torcik truskawkowy
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 750 ml śmietany 30%
- 6 łyżeczek cukru pudru
- cukier waniliowy
- 4 łyżeczki żelatyny
- 600 g świeżych truskawek
Sposób przygotowania:
- Zacznij od zrobienia biszkoptu. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do nich cukier w 3 turach, cały czas ubijając. Następnie dodawaj po 1 żółtku, nie przerywając ubijania. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj ciasta partiami. Delikatnie wymieszaj je łyżką. Przelej je do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut. Po upieczeniu ostudź i przekrój na 2 blaty.
- Następnie przygotuj bitą śmietanę. Zimną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno razem z cukrem pudrem i waniliowym. Żelatynę zalej wodą i zostaw do napęcznienia na kilka minut. Po czym podgrzej ją, aż się rozpuści (nie gotuj jej). Ostudzoną, płynną żelatynę wlej do masy śmietankowej. Całość wymieszaj.
- Truskawki umyj, usuń szypułki i przekrój je na pół lub na plasterki. Biszkopt przekrój na dwa równe blaty. Na dolny blat wyłóż połowę bitej śmietany oraz połowę truskawek. Przykryj je drugim blatem biszkoptu. Wyłóż pozostałą masę i udekoruj resztą truskawek. Schłodź w lodówce przed podaniem.
Smacznego!