Tiramisu truskawkowe to ciekawa wariacja na temat klasycznego włoskiego deseru i świetny wybór na majowe dni, kiedy na straganach królują świeże owoce. Nie zabraknie tu oczywiście kremowego mascarpone ani charakterystycznych, podłużnych biszkoptów. Dzięki sezonowemu składnikowi deser staje się wyjątkowo lekki i świeży. Nie musisz martwić się, że w recepturze są surowe jajka, tu ich nie uświadczysz. W związku z tym nie musisz niczego mozolnie ubijać na parze. Wystarczy delikatna struktura włoskiego serka. Słodkości będą też odpowiednie dla tych, którzy unikają kofeiny i alkoholu. Klasyczną mieszankę kawy i amaretto zastąpi truskawkowy syrop. 

Truskawkowe tiramisu – przepis

Składniki:

Na syrop:

Zobacz także:

  • 500 g truskawek
  • 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Na krem:

  • 1 i 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 450 g mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki syropu truskawkowego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Pozostałe:

  • 200 g podłużnych herbatników (lady fingers)
  • truskawki do dekoracji
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

  1. Umyj truskawki i usuń szypułki. Umieść owoce w rondelku i dolej wodę. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut
  2. Przenieś masę truskawkową na gęste sitko i przeciśnij ją za pomocą wypukłej strony łyżki lub chochelki. Staraj się robić to bardzo dokładnie, żeby odzyskać jak najwięcej soku.
  3. Przelej otrzymany płyn do garnuszka, dodaj cukier i sok z cytryny. Podgrzewaj przez kilka minut, żeby sok trochę zgęstniał. Odstaw syrop do całkowitego wystudzenia.
  4. Ubij śmietankę na sztywno z cukrem pudrem. W oddzielnej misce ukręć mascarpone z wanilią i syropem truskawkowym, do połączenia składników. Dodawaj stopniowo śmietanę i mieszaj całość na niskich obrotach, aż powstanie lekko różowy, jednolity krem. Uważaj, żeby nie „przebić" masy, inaczej serek zacznie się rozdzielać. 
  5. Przygotuj foremkę lub szklane naczynie o boku około 20 cm. Jeśli używasz blaszki, wyłóż ją pergaminem lub folią spożywczą.
  6. Zamaczaj biszkopty w pozostałym syropie i układaj je jeden obok drugiego w foremce. Na powstały w ten sposób spód z ciastek wyłóż połowę truskawkowego kremu mascarpone. Umieść kolejną warstwę z nasączonych biszkoptów. Na wierzchu rozsmaruj resztę masy.
  7. Zabezpiecz deser folią spożywczą, żeby krem nie przesiąkł zapachami innych produktów spożywczych i włóż go do lodówki na kilka godzin. Możesz zostawić go w chłodzie na całą noc. 
  8. Wierzch truskawkowego tiramisu udekoruj plasterkami świeżych owoców. Oprósz cukrem pudrem.

Jak podkręcić wygląd i smak truskawkowego tiramisu?

Jeśli chcesz, żeby różowe tiramisu wyglądało odświętnie, na przykład gdy chcesz je sprezentować na Dzień Matki lub podać na romantyczną kolację, skup się na dodatkowej dekoracji. Nie wykładaj na wierz całego kremu, część przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wykonaj na szczycie deseru kilka wzorków. Piękną ozdobą będą również wiórki białej lub mlecznej czekolady. Dla przełamania kolorystyki przydadzą się listki mięty lub bazylii, które przy okazji dobrze komponują się smakowo z truskawkami.

Na wypadek, gdyby owoce nie były wystarczająco esencjonalne, możesz dodatkowo przełożyć kolejne warstwy konfiturą truskawkową, najlepiej domowej roboty. Nie zaszkodzi posypanie deseru liofilizowanymi owocami, które można teraz z łatwością dostać nie tylko w sklepach z dekoracjami cukierniczymi. 

Gdyby okazało się, że jednak brakuje ci w deserze aromatu kawy, nie musisz z niego rezygnować. Biszkopty możesz nasączyć jak do klasycznego tiramisu. Ten smak świetnie uzupełnia wiosenną świeżość truskawek. Razem tworzą prawdziwa ucztę dla zmysłów.