Turecka faszerowana cukinia, czyli kabak dolmasi, to przysmak, który szkoda pominąć w okresie wiosenno-letnim. Delikatny miąższ warzywa jest otoczką dla sycącej mieszanki mięsa i ryżu, nieróżniącej się wiele od nadzienia na gołąbki. Ale niektóre składniki, typowe dla kuchni śródziemnomorskiej, potrafią zaskoczyć. Niezwykle podbijają smak i pozwolą odciąć się od kulinarnej rutyny. Znamienny jest sposób nakładania nadzienia. Klasyczna turecka potrawa nie przypomina łódeczki, a roladkę lub rurkę.
Co jest niezwykłego w tym przepisie?
By przygotować faszerowaną cukinię po turecku, przekraja się ją na pół, ale w poprzek, a nie wzdłuż, tak jak nakazuje przyzwyczajenie. Następnie trzeba wydłubać miąższ, tworząc pustą w środku „tubę". Poza tym kabaczka nie zapieka się z serem, a gotuje w sosie. Zresztą nic dziwnego, bo przepis na kabak dolmasi wpisuje się w tradycję przyrządzania dolmy, czyli gołąbków kuchni osmańskiej, najczęściej zawijanych w liście winogron.
Zobacz także:
Ciekawe są również dodatki do farszu. Oprócz mięsa, ryżu i pomidorów znajdziesz w nim także między innymi miętę, która przyjemniej odświeża i podkręca kompozycję. Czasem można się też spotkać z takimi składnikami jak orzeszki pinii lub rodzynki.
Turecka faszerowana cukinia – przepis
Składniki:
- 2 cukinie
- 200 g mięsa mielonego
- 60 g ryżu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 pomidory
- 1 łyżka oregano
- 1 cebula
- 400 g przecieru pomidorowego
- 1/2 pęczka świeżej mięty
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Umyj cukinie (możesz je obrać cienko obieraczką, jeśli chcesz). Przekrój je na pół, żeby powstały krótsze porcje. Wyjmij miąższ ze środka za pomocą łyżeczki lub drylownicy do jabłek.
- Sparz pomidory i obierz je ze skórki. Pokrój w kosteczkę. Posiekaj cebulę i miętę.
- Połącz w misce mięso mielone, ryż i pomidory, cebulę i miętę. Dodaj sól i pieprz. Wymieszaj.
- Wypełnij cukinie nadzieniem. Umieść je w niedużym garnku, najlepiej tak, żeby stały pionowo.
- Wlej do garnka przecier połączony z bulionem, czosnkiem i oregano.
- Zagotuj faszerowane cukinie z sosem, a potem zmniejsz palnik. Duś kabak dolmasi przez około 30 minut.
Jak podawać kabak dolmasi?
Turecka faszerowana cukinia świetnie smakuje z zalewą, w której się dusiła. Możesz go trochę zagęścić, podobnie jak sos do gołąbków, za pomocą 1 łyżki mąki pszennej. Pysznym dodatkiem jest również jogurtowy sos czosnkowy. Pamiętaj, żeby udekorować cukinię świeżym ziołami, najlepiej listkami mięty, ale sprawdzi się też natka pietruszki lub koperek. Możesz ją dodatkowo posypać prażonymi orzeszkami piniowymi.
Nadziewana cukinia kojarzy się przede wszystkim z obiadem, ale ponieważ w tym wydaniu ma nieco inny kształt, można ją z łatwością pokroić w mniejsze porcje (na przykład na skośne roladki) i serwować jako przekąskę lub przystawkę. Opcjonalnie polej ziołowym sosem na bazie śmietany lub jogurtu.