Podobnie jak u nas natrafić można na dziko co rusz na liście i korzenie chrzanu, tak w południowej Europie popularna jest na dziko rosnąca rukola, która rozsiewa się jak chwast, a także dwurząd wąskolistny i murowy. Ci, którzy go zrywają, wręcz nazywają go rukolą, mimo że nią nie jest. Rukola i dwurząd to 2 różne gatunki. Jakie są podobieństwa i różnice - i gdzie można natrafić w Polsce na "sobowtóra" rukoli? 

Co łączy rukolę i dwurząd wąskolistny?

Zarówno jedna, jak i druga roślina pochodzą z rodziny kapustnych. Rukola jest jednak jednoroczna, a dwurząd wąskolistny wieloletni. Podobny do niego dwurząd murowy jest z kolei jednoroczny, podobnie jak rokiettowaty (rukola jest nazywana również rokiettą siewną).

Zobacz także:

Zarówno prawdziwą rukolę, jak i dwurząd zbiera się na południu Europy na dziko lub z ogródka, a rośliny bardzo chętnie się rozmnażają. Smakują bardzo podobnie, przy czym wg niektórych dwurząd ma lepszy, bardziej intensywny smak. Nie jest on jednocześnie aż tak ostry, jak przy klasycznej rukoli, a bardziej orzechowy. Da się go zjeść więcej niż rukoli, która bez dodatków może być zbyt mocna w smaku. 

Dwurząd najlepiej czuje się w cienistym miejscu. Im bardziej nasłonecznionym miejscu rośnie, tym jest pikantniejszy. 

Gdzie znaleźć dwurząd w Polsce? 

Łukasz Łuczaj, znany ekspert w zakresie botaniki i w dziedzinie roślin jadalnych, znalazł dwurząd w kilku zaskakujących miejscach: m.in. w okolicach Buska Zdroju, a nawet na Wawelu między płytami chodnikowymi oraz w okolicach Stadionu Narodowego w Warszawie.

Odkrył on też, że w niektórych hipermarketach sprzedaje się jako rukolę właśnie liście dwurzędu wąskolistnego. Dwurząd rośnie w Polsce również na nasypach kolejowych, trawnikach i nieużytkach oraz poboczach dróg.

Jak rozróżnić rukolę od dwurzędu?

Rukola siewna ma brudno-białe kwiaty i dość silne, pokryte meszkiem pędy. Jej starsze liście również są owłosione, przy czym młodsze mogą być gładkie. Gdy rukola zaczyna kwitnąć, liście gorzknieją i stają się niesmaczne.

Dwurząd (z wyjątkiem dwurzędu rokiettowatego) kwitnie na żółto. Od rukoli rozróźnisz go tez po tym, że łodygi są słabo owłosione, a liście gładkie i mają mniej "ząbków" niż u rukoli. Jednocześnie są one ostrzej zakończone. Liście rukoli (w zależności od odmiany) bywają zaokrąglone. Dwurząd w odróżnieniu od rukoli jest smaczny również podczas kwitnienia. Jego kwiaty i nasiona również są jadalne. Zbieraj go w miejscach z daleka od zanieczyszczeń.

Dwurząd wąskolistny czy murowy możesz wykorzystywać w kuchni dokładnie tak samo jak rukolę: do sałatek, surówek, na pesto, do kanapek, ryb i serów, do przybrania wielu zup-kremów czy pizzy. Możesz też wysuszyć jego liście i stosować jako pikantną przyprawę podobną w smaku do gorczycy.