Ciasto rabarbarowe piekę w sezonie niemal co drugi dzień. Jednak ten przepis na ciastka-drożdżówki skradł moje serce. I choć przygotowanie ich zajmuje chwilę (najlepiej zacząć je wieczór wcześniej), to smak wynagradza włożony trud. Poza tym świetnie nadają się do mrożenia, więc zrób od razu podwójną porcję, a na pewno nie pożałujesz. Zobacz, jak krok po kroku zrobić danisze z rabarbarem.

Co to są danisze?

Danisze to słodkie wypieki przygotowywane z ciasta duńskiego. Czym się ono wyróżnia? To jakby połączenie ciasta drożdżowego z ciastem francuskim, w efekcie którego otrzymujesz puszyste, a jednocześnie maślane i kruche ciasto.

Zobacz także:

I choć wymaga ono nieco pracy, to gdy już raz opanujesz technikę, możesz je przygotować z niemal każdym nadzieniem. Rabarbar zamienisz na truskawki a krem patissiere na krem czekoladowy czy orzechowy.

Przepis na rabarbar na duńskim cieście

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suszonych
  • 30 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 60 ml mleka
  • 60 ml wody
  • 250 g masła

Składniki na creme patissiere:

  • 250 ml mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 duże jajko
  • 2 duże żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 25 g mąki kukurydzianej

Składniki na nadzienie rabarbarowe:

  • 400 g rabarbaru
  • 150 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj ciasto. Mąkę, drożdże, cukier i sól wymieszaj. Wlej do nich mleko i wodę, i ponownie wymieszaj. Przełóż ciasto na blat i zagnieć, aż będzie jednolite. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 45 minut. W międzyczasie rozwałkuj masło na papierze do pieczenia, aż uzyskasz cienką warstwę o wymiarach ok. 28x22 cm. Schłodź je przez chwilę w zamrażarce. Następnie rozwałkuj ciasto drożdżowe na wielkość masła. Wyłóż masło na ciasto i zwiń je w kopertę. Składaj je i wałkuj kilka razy, tak jak składa się list. Na koniec zawiń je w folię i włóż do lodówki na noc.
  2. Następnie zrób creme patissiere. Jajko i żółtka ubij z cukrem i mąką kukurydzianą, aż powstanie gładka masa. Mleko i ekstrakt waniliowy wlej do rondla i doprowadź do wrzenia. Wrzące mleko wlej do mieszanki jajecznej, cały czas mieszając, aby się połączyły. Mieszankę ponownie podgrzej, cały czas ubijając, aż zgęstnieje. Następnie przełóż creme patissiere do miski, przykryj folią i włóż do lodówki na noc.
  3. Następnego dnia rozwałkuj schłodzone ciasto na prostokąt o wymiarach około 40x30 cm. Pokrój go na 8 równych prostokątów i zawiń delikatnie ich krawędzie. Ułóż je na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia na co najmniej 2 godziny.
  4. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem i przygotuj rabarbar. Odetnij zdrewniałe końcówki i pokrój go na cienkie paski. Wymieszaj go z cukrem i przełóż do naczynia do zapiekania. Przykryj folią i piecz przez 20 minut. Odstaw do ostygnięcia.
  5. Następnie wyjmij creme patissiere z lodówki i lekko ubij. Nałóż łyżkę kremu na środek każdego ciasta duńskiego i równomiernie rozprowadź. Na wierzch wyłóż rabarbar. Następnie piecz ciastka przez 18-20 minut, aż będą złote i chrupiące.