Przygotowanie klasycznych gołąbków potrafi rozzłościć nawet najbardziej zaprawioną w bojach gospodynię. Czasem liście sparzą się za mocno, stają się zbyt miękkie i rwą się podczas zawijania. Albo w drugą stronę – kapusta jest za twarda i za mało elastyczna, więc zamiast stworzyć miękką osłonkę, pęka w miejscu chrupkich nerwów. Po co się bawić w tę ekwilibrystykę, skoro można o wiele łatwiej, a równie smacznie? Na gołąbki po poznańsku główkę zielonego warzywa po prostu szatkujesz. W przepisie najlepiej wykorzystać młodą kapustę, która jest słodsza i delikatniejsza w smaku niż jej starsza odpowiedniczka. 

Jak przygotować kapustę do gołąbków poznańskich?

Podczas gdy tradycyjne gołąbki wymagają sparzenia kapusty, żeby uwolnić całe liście od trzonu, w przypadku gołąbków poznańskich całkowicie pomija się ten krok. Wystarczy, że umyjesz główkę, podzielisz ją na ćwiartki i dość cienko poszatkujesz, tak samo jak na surówkę do obiadu lub do kiszenia. Kluczowa jest kolejna czynność, na szczęście w ogóle nie jest pracochłonna. Żeby paski kapusty były miękkie i z łatwością dały się formować razem z mięsem i ryżem w zgrabne pulpeciki, trzeba ją posolić. Na pół główki potrzebna będzie 1 łyżeczka soli. Oprósz nią poszatkowane warzywo i odstaw na nie mniej niż 20 minut. Następnie dobrze je odciśnij.

Zobacz także:

Niektórzy zmiękczają kapustę do kotlecików gołąbkowych, podsmażając ją na patelni, ale wymaga to więcej pracy i brudzenia dodatkowych naczyń. Jeśli jednak zależy ci na czasie, możesz wykorzystać tę metodę. Podgrzej rozdrobnione warzywo z odrobiną masła lub oliwy.

Gołąbki po poznańsku – przepis

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 woreczek ryżu (100 g)
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z łopatki)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Poszatkuj kapustę, oprósz ją solą i odstaw na 20 minut. Potem dobrze ją odciśnij i przełóż do miski.
  2. Ugotuj ryż do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przestudź.
  3. Posiekaj cebulę i podsmaż ją do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju.
  4. Dodaj do odciśniętej kapusty ryż, mięso i cebulę. Wsyp przyprawy, koperek i kaszę mannę. Dorzuć jajka i koncentrat. Wymieszaj wszystko, najlepiej dłonią.
  5. Formuj w dłoniach kotleciki podobne do mielonych i obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na złoty kolor na patelni.

Sos do gołąbków bez zawijania

Gołąbków po poznańsku, podobnie jak klasycznych, nie byłoby bez sosu pomidorowego. Żeby go zrobić potrzebujesz:

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżki mąki pszennej
  • 1 liść laurowy

Rozgrzej w dużym garnku bulion warzywny. Dodaj przecier i koncentrat. Wymieszaj i zagotuj. Dorzuć liść laurowy. Zmniejsz moc palnika i umieść w garnku usmażone kotleciki. Duś je przez około 30 minut. Pod koniec zagęść sos pomidorowy łyżką mąki.

Gołąbki bez zawijania możesz także przyrządzić w sosie pieczarkowym lub z grzybów leśnych. Możesz z nimi eksperymentować tak samo jak z tradycyjnie przyrządzoną potrawą, bo profil smakowy jest ten sam. Wypróbuj na przykład połączenie z sosem koperkowym lub musztardowym.