Pierogi ruskie to jedno z ulubionych dań kuchni polskiej, ale niektórzy zamawiają je tylko w restauracjach, bo nie mają cierpliwości na zagniatanie ciasta, wałkowanie i lepienie. Jest jednak znacznie prostszy sposób na uzyskanie takiego samego smaku i to bez wydawania sporej sumki w knajpie. Wystarczy sięgnąć po przepis na kluski ruskie, który jest o niebo prostszy i szybszy w przygotowaniu, niż klasyczne pierogi. Zobacz, jak zrobić ten przysmak krok po kroku, a gdy raz spróbujesz, pokochasz go od razu.
Kluski ruskie - szybki, prosty i tani sposób na obiad
Jak zrobić kluski ruskie? Nic prostszego. Wystarczy tylko wymieszać ugotowane ziemniaki z twarogiem, mąką i jajkiem. Do tego oczywiście jeszcze przyprawy oraz obowiązkowo podsmażona cebulka dla smaku i aromatu. Wszystko to miesza się w jednej misce na jednolitą masę i gotowe - wystarczy tylko uformować kluseczki, zamiast bawić się w wałkowanie, lepienie i robienie falbanek na pierożkach.
Zobacz także:
A jeśli chodzi o formowanie, to kluski można wyczarować na kilka sposobów - albo po prostu odrywać małe kawałki ciasta i rolować z nich kulki w dłoniach, albo zrobić jeden długi wałek i kroić go nożem na ukos jak kopytka. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić je jak kluski śląskie, czyli z dziurką w środku na ewentualny sos. Wybór kształtu należy już do każdego z osobna, ale w każdej formie kluski ruskie smakują przepysznie i sycą na długo.
Potem zostaje już tylko gotowanie, ale tutaj wszystko robi się już jak zwykle - w osolonej wodzie i przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. A po ugotowaniu, kluski ruskie najlepiej podawać ze skwarkami z boczku, aby dodać im ekstra smaku i elementu chrupkości. Zobacz poniżej dokładne proporcje wszystkich składników i przygotuj ten tani, szybki i sycący obiad przy najbliższej okazji.
Przepis na kluski ruskie
Składniki:
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 250 g twarogu
- pół szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania blatu
- 1 jajko
- 1 cebula
- 200 g boczku wędzonego
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i drobno posiekaj, a następnie podsmaż ją na oleju. Usmażoną cebulkę odstaw do przestudzenia.
- Ugotowane ziemniaki i twaróg przeciśnij przez praskę.
- Do zmielonej masy dodaj rumianą cebulkę oraz wbij jajko i wsyp mąkę. Całość dopraw solą i pieprzem.
- Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę, a następnie formuj z niej niewielkie kluseczki.
- Gotowe kluski ruskie gotuj w osolonym wrzątku przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia.
- W międzyczasie drobno pokrój boczek i podsmaż go na suchej patelni, aż pięknie się zarumieni.
- Ugotowane kluski ruskie podawaj ze skwarkami z boczku i opcjonalnie dodaj na wierzch kleks kwaśnej śmietany.