Pierogi ruskie to jedno z ulubionych dań kuchni polskiej, ale niektórzy zamawiają je tylko w restauracjach, bo nie mają cierpliwości na zagniatanie ciasta, wałkowanie i lepienie. Jest jednak znacznie prostszy sposób na uzyskanie takiego samego smaku i to bez wydawania sporej sumki w knajpie. Wystarczy sięgnąć po przepis na kluski ruskie, który jest o niebo prostszy i szybszy w przygotowaniu, niż klasyczne pierogi. Zobacz, jak zrobić ten przysmak krok po kroku, a gdy raz spróbujesz, pokochasz go od razu.  

Kluski ruskie - szybki, prosty i tani sposób na obiad

Jak zrobić kluski ruskie? Nic prostszego. Wystarczy tylko wymieszać ugotowane ziemniaki z twarogiem, mąką i jajkiem. Do tego oczywiście jeszcze przyprawy oraz obowiązkowo podsmażona cebulka dla smaku i aromatu. Wszystko to miesza się w jednej misce na jednolitą masę i gotowe - wystarczy tylko uformować kluseczki, zamiast bawić się w wałkowanie, lepienie i robienie falbanek na pierożkach.

Zobacz także:

A jeśli chodzi o formowanie, to kluski można wyczarować na kilka sposobów - albo po prostu odrywać małe kawałki ciasta i rolować z nich kulki w dłoniach, albo zrobić jeden długi wałek i kroić go nożem na ukos jak kopytka. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić je jak kluski śląskie, czyli z dziurką w środku na ewentualny sos. Wybór kształtu należy już do każdego z osobna, ale w każdej formie kluski ruskie smakują przepysznie i sycą na długo. 

Potem zostaje już tylko gotowanie, ale tutaj wszystko robi się już jak zwykle - w osolonej wodzie i przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. A po ugotowaniu, kluski ruskie najlepiej podawać ze skwarkami z boczku, aby dodać im ekstra smaku i elementu chrupkości. Zobacz poniżej dokładne proporcje wszystkich składników i przygotuj ten tani, szybki i sycący obiad przy najbliższej okazji.

Przepis na kluski ruskie

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • pół szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania blatu
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 200 g boczku wędzonego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj, a następnie podsmaż ją na oleju. Usmażoną cebulkę odstaw do przestudzenia.
  2. Ugotowane ziemniaki i twaróg przeciśnij przez praskę.
  3. Do zmielonej masy dodaj rumianą cebulkę oraz wbij jajko i wsyp mąkę. Całość dopraw solą i pieprzem.
  4. Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę, a następnie formuj z niej niewielkie kluseczki. 
  5. Gotowe kluski ruskie gotuj w osolonym wrzątku przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia. 
  6. W międzyczasie drobno pokrój boczek i podsmaż go na suchej patelni, aż pięknie się zarumieni. 
  7. Ugotowane kluski ruskie podawaj ze skwarkami z boczku i opcjonalnie dodaj na wierzch kleks kwaśnej śmietany.