Muszę przyznać, że sernik nie zawsze mi wychodził, jednak metodą prób i błędów, udało mi się wypracować przepis, z którego zawsze wychodzi idealny. Moja tajemnica polega na zastosowaniu odpowiedniej proporcji składników. 2 z nich zawsze daję, stosując metodę 5:1. Ten prosty zabieg sprawia, że każdy, kto go zje, nie może przestać o nim myśleć.

Przepis na sernik hetmański

Składniki:

  • 120 g ciastek migdałowych typu amaretti
  • 3 jajka
  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 120 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 30 g mąki
  • szczypta soli
  • masło do nasmarowania formy

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Ciasteczka rozdrobnij na proszek (dopuszczalne są też większe kawałki) w blenderze lub malakserze. Możesz też po prostu przesypać je do foliowej torebki i rozgnieść wałkiem.
  2. Boki tortownicy o średnicy 22 cm wysmaruj masłem, możesz też dodatkowo obsypać ją mąką lub bułką tartą, nadmiar wytrzep nad zlewem. Na dnie rozłóż papier do pieczenia, nadmiar odetnij. Wsyp do środka migdałowe ciasteczka i wyrównaj.
  3. Do miski dodaj 3 żółtka, twaróg sernikowy, startą skórkę pomarańczową, wsyp też cukier biały i cukier waniliowy, wlej śmietankę. Wymieszaj składniki, aż powstanie jednolita masa bez żadnych grudek. Tutaj bardzo ważne jest utrzymanie odpowiedniej proporcji sera do śmietanki, zawsze muszą być w stosunku 5:1 (500 g sera i 100 ml tłustej śmietanki 30%). I to właśnie jest mój sekret.
  4. Do masy serowej dosyp mąkę i połącz je drewnianą łyżką lub silikonową łopatką.
  5. Białka ubij na sztywną pianę. Zanim zaczniesz miksować, dosyp szczyptę soli, która je ustabilizuje. Zacznij od małych obrotów, a potem stopniowo je zwiększaj do najwyższych. Gotowa nie będzie się przemieszczała, a jej powierzchnia będzie błyszcząca. Przełóż ją do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszaj, tylko do połączenia składników. Uważaj, żeby nie naruszyć struktury białek, bo sernik będzie zbity. Potem całość przełóż do tortownicy i wyrównaj wierzch.
  6. Sernik hetmański wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza, na mniej więcej 75 minut. Będzie gotowy, jak wierzch się zrumieni. Potem wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w środku jeszcze na 20 minut przy minimalnie uchylonych drzwiczkach.

Jak podać sernik na ciasteczkowym spodzie?

Niektórzy lubią zjeść po prostu potężny kawałek ciasta bez żadnych dodatków. Ale ja czasami lubię go podkręcić i robię jeszcze:

Zobacz także:

  • polewę czekoladową, w zależności od tego na co mam ochotę, topię gorzką, deserową, mleczną, a nawet białą
  • sos karmelowy, zdarza mi się go robić od początku z cukru, a jak mam mniej czasu, to wybieram kajmak, który podgrzewam z odrobiną masła; tej wersji lubię go jeszcze posypać prażonymi orzeszkami ziemnymi
  • w sezonie podaję z sosami owocowymi, truskawkowym, malinowym, jeżynowym, a na nim układam dodatkowo owoce, niekoniecznie te same, z których jest zrobiona polewa