Soczysta młoda cukinia jest jednym z naszych ulubionych wiosennych i letnich warzyw. Jemy ją w domu nawet na surowo, jako prostą surówkę z sosem winegret - po zrobieniu obieraczką szerszych, ale cienkich, chrupiących wstążek.
Uwielbiamy ją też w wersji z piekarnika. Pieczona cukinia wiosną nie wymaga zbyt wielu dodatków. Wystarczą dwa składniki, by podkreślić i podkręcić jej słodkawy, delikatny smak: jeden wędzony, a drugi lekko orzechowy w smaku. Pieczenie dodatkowo ją skarmelizuje.
Zobacz także:
Jak pokroić cukinię w ładną harmonijkę?
Wiosenna cukinia jest dość miękka i bardzo łatwo się kroi. Jeśli chcesz uzyskać "harmonijkę", umieść kawałki cukinii między dwoma trzonkami łyżek lub innych kuchennych akcesoriów i mocno trzymając warzywo, zacznij kroić. Nóż musi być ostry. Dzięki tej metodzie nóż nie dojdzie do końca.
Ten sam patent wykorzystać możesz przy pieczonych ziemniakach, batatach i innych warzywach, a następnie je nadziać lub zalać sosem, np. rozpuszczonym masłem ziołowym czy czosnkowym przed pieczeniem.
Pieczona młoda cukinia w stylu hasselback
Składniki:
- 4 niewielkie lub średnie młode cukinie ( o wadze ok. 700 g łącznie)
- 3 łyżki oliwy
- 140-150 g sera cheddar lub mozzarelli w plastrach
- ok. 160-170 g boczku wędzonego lub ulubionej szynki wędzonej w plastrach
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo, opcjonalnie: 1 łyżka startego parmezanu lub innego żółtego sera oraz szczypiorek do posypania dania
Sposób przygotowania:
- Zacznij rozgrzewać piekarnik do 200 st. C.
- Cukinie umyj, osusz i przekrój w poprzek na pół.
- Każdą połówkę pokrój w poprzek co ok. 0,5-1 cm - nie docinając jej jednak do końca - tak, jak ziemniaki hasselback.
- Pokrój plastry szynki i sera na mniejsze, grubsze kawałki.
- Posmaruj cukinię z każdej strony oliwą.
- Nadziewaj cukinię, wpychając do środka na zmianę szynkę lub boczek i ser. Oprósz solą i pieprzem.
- Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz, aż cukinia i boczek się zrumienią, a ser rozpuści - ok. 15 minut.
- Gorącą cukinię po upieczeniu możesz dodatkowo posypać parmezanem i szczypiorkiem lub podawać od razu.
Jak przygotować cukinię w air fryerze?
O pieczeniu cukinii w piekarniku wiadomo już wszystko. A co z air fryerem? Ustaw sprzęt na pieczenie w 200 st. C i na 15 minut. Włóż pokrojone warzywa bez dodatków do środka i piecz ok. 7 minut, aż zmięknie. Wyjmij, nafaszeruj na gorąco boczkiem lub szynką i serem, a następnie dopiecz przez kolejne 10-12 minut.
Weź pod uwagę, że starsza i większa cukinia będzie potrzebować więcej czasu w piekarniku lub frytkownicy. Sprawdzaj ją co jakiś czas widelcem. Gdy będzie już miękka, a szynka lub boczek przypieczone, można ją wyjąć i podawać.