Soczysta młoda cukinia jest jednym z naszych ulubionych wiosennych i letnich warzyw. Jemy ją w domu nawet na surowo, jako prostą surówkę z sosem winegret - po zrobieniu obieraczką szerszych, ale cienkich, chrupiących wstążek.

Uwielbiamy ją też w wersji z piekarnika. Pieczona cukinia wiosną nie wymaga zbyt wielu dodatków. Wystarczą dwa składniki, by podkreślić i podkręcić jej słodkawy, delikatny smak: jeden wędzony, a drugi lekko orzechowy w smaku. Pieczenie dodatkowo ją skarmelizuje. 

Zobacz także:

Jak pokroić cukinię w ładną harmonijkę?

Wiosenna cukinia jest dość miękka i bardzo łatwo się kroi. Jeśli chcesz uzyskać "harmonijkę", umieść kawałki cukinii między dwoma trzonkami łyżek lub innych kuchennych akcesoriów i mocno trzymając warzywo, zacznij kroić. Nóż musi być ostry. Dzięki tej metodzie nóż nie dojdzie do końca.

Ten sam patent wykorzystać możesz przy pieczonych ziemniakach, batatach i innych warzywach, a następnie je nadziać lub zalać sosem, np. rozpuszczonym masłem ziołowym czy czosnkowym przed pieczeniem.

Pieczona młoda cukinia w stylu hasselback 

Składniki:

  • 4 niewielkie lub średnie młode cukinie ( o wadze ok. 700 g łącznie)
  • 3 łyżki oliwy
  • 140-150 g sera cheddar lub mozzarelli w plastrach
  • ok. 160-170 g boczku wędzonego lub ulubionej szynki wędzonej w plastrach
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo, opcjonalnie: 1 łyżka startego parmezanu lub innego żółtego sera oraz szczypiorek do posypania dania

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij rozgrzewać piekarnik do 200 st. C. 
  2. Cukinie umyj, osusz i przekrój w poprzek na pół. 
  3. Każdą połówkę pokrój w poprzek co ok. 0,5-1 cm - nie docinając jej jednak do końca - tak, jak ziemniaki hasselback. 
  4. Pokrój plastry szynki i sera na mniejsze, grubsze kawałki. 
  5. Posmaruj cukinię z każdej strony oliwą. 
  6. Nadziewaj cukinię, wpychając do środka na zmianę szynkę lub boczek i ser. Oprósz solą i pieprzem.
  7. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz, aż cukinia i boczek się zrumienią, a ser rozpuści - ok. 15 minut. 
  8. Gorącą cukinię po upieczeniu możesz dodatkowo posypać parmezanem i szczypiorkiem lub podawać od razu.

Jak przygotować cukinię w air fryerze?

O pieczeniu cukinii w piekarniku wiadomo już wszystko. A co z air fryerem? Ustaw sprzęt na pieczenie w 200 st. C i na 15 minut. Włóż pokrojone warzywa bez dodatków do środka i piecz ok. 7 minut, aż zmięknie. Wyjmij, nafaszeruj na gorąco boczkiem lub szynką i serem, a następnie dopiecz przez kolejne 10-12 minut.

Weź pod uwagę, że starsza i większa cukinia będzie potrzebować więcej czasu w piekarniku lub frytkownicy. Sprawdzaj ją co jakiś czas widelcem. Gdy będzie już miękka, a szynka lub boczek przypieczone, można ją wyjąć i podawać.