Jeśli lubisz marynowane warzywa i pikantne smaki, polecam ci wypróbować ten prosty przepis na cukinię po francusku. Ja za pierwszym razem zrobiłam tylko z połowy porcji, testowo, a potem żałowałam, bo to było zdecydowanie za mało. Wszyscy chcieli dokładki. W tym sezonie na młodą cukinię przygotuję co najmniej 16 słojów marynowanego przysmaku, bo wiem, że jesienią rodzina będzie mnie o niego prosić non stop.
Co będzie potrzebne do przygotowania cukinii po francusku?
Podstawa to świeża cukinia. Możesz wybrać odmianę żółtą lub zwykłą, zieloną. Najlepsze będą młode warzywa, które bardzo szybko przejdą smakiem zalewy i nie stracą chrupkości. Do zalewy koniecznie użyj dobrej jakości octu oraz sporej ilości musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy. Możecie ją też połączyć z delikatniejszą musztardą miodową. Ten dodatek to podstawa niepowtarzalnego smaku marynaty.
Zobacz także:
Do szybszego uwinięcia się z przygotowaniem tej pysznej przekąski przyda ci się mandolina do warzyw, czyli szatkownica. Dzięki niej uzyskasz cienkie, idealnie równe plasterki cukinii. Naszykuj też wyparzone słoiki z pasującymi zakrętkami. Cukinię marynowaną po francusku warto zapasteryzować, żeby przetrwała długie miesiące.
Przepis na cukinię marynowaną po francusku
Składniki (na 8 słoików o pojemności 1/2 l lub 4 słoje litrowe):
- 2 kg młodej cukinii
- 8 baldachów kopru
- 8-12 ząbków czosnku
Zalewa:
- 1 l wody
- 500 ml octu winnego lub jabłkowego
- 2 szklanki cukru
- 180 g musztardy francuskiej
- 3 łyżeczki musztardy miodowej
- 1 łyżka soli
Sposób przygotowania:
- Na początek zrób zalewę. Do wody wlej ocet, dodaj cukier oraz sól, wymieszaj i całość zagotuj.
- Zdejmij garnek z kuchenki i odstaw. W czasie, kiedy zalewa będzie się studzić, przygotuj warzywa.
- Mandolinę ustaw na grubość 3 mm i tak pokrój całą cukinię.
- Do każdego słoja wrzuć 2 ząbki czosnku, kawałek kopru i plasterki cukinii. Zostaw trochę miejsca na zalewę.
- Do wystudzonej zalewy dodaj obie musztardy, całość dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowaną zalewą zalej słoiki do pełna.
- Wszystkie słoiki dokładnie zakręć.
- Ustaw słoiki na blaszce piekarnika, dolej trochę wody i pasteryzuj je 15 minut w piekarniku nagrzanym do 130 st. C. Następnie wyłącz piekarnik i zostaw słoje w uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Źródło przepisu: YouTube.com/Damian kuchnia od kuchni
Tutaj możesz podejrzeć, jak autor przepisu szykuje marynowaną cukinię krok po kroku we własnej kuchni:
Jak wykorzystać cukinię marynowaną na sposób francuski?
Tak zamarynowane warzywa możesz:
- jeść solo jako przekąskę
- położyć na kanapki
- podać z deską serów
- zawinąć w tortillę z ulubionymi dodatkami
- dodać do domowego hamburgera jako pikle
- dodać do sałatki
- podać do obiadu jako chrupiącą jarzynkę