Wiosną w naszych kuchniach królują takie zupy jak botwinka czy szczawiowa lub ewentualnie kapuśniak z młodej kapusty. Na stołach powoli zaczynają się też pojawiać chłodniki, jednak mało kto pamięta o genialnej zupie prezydenckiej, a to prawdziwy hit na tę porę roku. Robi się ją dziecinnie łatwo i w chwilę-moment, ale smak jest nie do podrobienia. Zobacz ten przepis i od razu zapisz go na później. 

Jak zrobić zupę prezydencką?

Zupa prezydencka brzmi bardzo dumnie i może od razu kojarzyć się z jakimś ekskluzywnym daniem z drogich składników, ale nic bardziej mylnego. Pod tą nazwą kryje się proste dnie z sezonowych składników, czyli lekka zupa kapuściana z dodatkiem kolorowej papryki i aromatycznych przypraw. Do tego jeszcze tylko marchew, cebula, por i ziemniaki, a w kilka chwil powstanie pełen gar sycącego, choć lekkostrawnego obiadu. 

Zobacz także:

Ale skąd nazwa "zupa prezydencka" skoro chodzi o tak łatwe i lekkie danie? Chodzi tu właśnie o ową lekkostrawność, bo podobno właśnie takim daniem raczył się Aleksander Kwaśniewski podczas odchudzania. W sieci znajdziemy co prawda przeróżne wersje z rozmaitymi przyprawami i warzywami, ale w każdej z nich pierwsze skrzypce gra właśnie kapusta i papryka. 

Poniżej znajdziesz nieco podrasowany przepis na zupę prezydencką "na bogato" z dodatkiem curry, kurkumy i odrobiny ostrej papryki. W tej wersji danie ma jeszcze więcej smaku i koloru, a dodatkowo zaskakuje pikantną nutką na koniec. Koniecznie spróbuj tego lekkiego warzywnego dania, a gwarantujemy, że będziesz do niego wracał jeszcze wiele razy. 

Zupa prezydencka - przepis krok po kroku

Składniki:

  • około 2 litry wody
  • pół główki białej kapusty
  • 3 małe kolorowe papryki
  • 1 duża cebula
  • pół pęczka selera naciowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 liście laurowe
  • 2 szt. ziela angielskiego
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • spora szczypta curry
  • po szczypcie papryki słodkiej i ostrej
  • sól i pieprz do smaku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • odrobina oliwy z oliwek lub masła klarowanego do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj, a potem podsmaż w garnku na odrobinie masła bądź oliwy. 
  2. W międzyczasie gdy cebula się smaży, umyj i pokrój kolorowe papryki oraz seler naciowy. Poszatkuj też drobno kapustę.
  3. Wszystkie warzywa dorzuć do cebulki i smaż całość jeszcze przez kilka minut.
  4. Gdy całość lekko się zarumieni, zalej warzywa wodą i dodaj ziele angielskie oraz liść laurowy. Dopraw też zupę solą i pieprzem oraz papryką i kurkumą.
  5. Zupa kapuściana powinna gotować się przez około 15 minut pod przykryciem.
  6. Po tym czasie należy dodać pomidory z puszki i wymieszać wszystkie składniki. Całość powinna gotować się jeszcze przez około 10-15 minut. 
  7. Gotowa zupa prezydencka najlepiej smakuje z posiekaną świeżą natką pietruszki.