Wiosną w naszych kuchniach królują takie zupy jak botwinka czy szczawiowa lub ewentualnie kapuśniak z młodej kapusty. Na stołach powoli zaczynają się też pojawiać chłodniki, jednak mało kto pamięta o genialnej zupie prezydenckiej, a to prawdziwy hit na tę porę roku. Robi się ją dziecinnie łatwo i w chwilę-moment, ale smak jest nie do podrobienia. Zobacz ten przepis i od razu zapisz go na później.
Jak zrobić zupę prezydencką?
Zupa prezydencka brzmi bardzo dumnie i może od razu kojarzyć się z jakimś ekskluzywnym daniem z drogich składników, ale nic bardziej mylnego. Pod tą nazwą kryje się proste dnie z sezonowych składników, czyli lekka zupa kapuściana z dodatkiem kolorowej papryki i aromatycznych przypraw. Do tego jeszcze tylko marchew, cebula, por i ziemniaki, a w kilka chwil powstanie pełen gar sycącego, choć lekkostrawnego obiadu.
Zobacz także:
Ale skąd nazwa "zupa prezydencka" skoro chodzi o tak łatwe i lekkie danie? Chodzi tu właśnie o ową lekkostrawność, bo podobno właśnie takim daniem raczył się Aleksander Kwaśniewski podczas odchudzania. W sieci znajdziemy co prawda przeróżne wersje z rozmaitymi przyprawami i warzywami, ale w każdej z nich pierwsze skrzypce gra właśnie kapusta i papryka.
Poniżej znajdziesz nieco podrasowany przepis na zupę prezydencką "na bogato" z dodatkiem curry, kurkumy i odrobiny ostrej papryki. W tej wersji danie ma jeszcze więcej smaku i koloru, a dodatkowo zaskakuje pikantną nutką na koniec. Koniecznie spróbuj tego lekkiego warzywnego dania, a gwarantujemy, że będziesz do niego wracał jeszcze wiele razy.
Zupa prezydencka - przepis krok po kroku
Składniki:
- około 2 litry wody
- pół główki białej kapusty
- 3 małe kolorowe papryki
- 1 duża cebula
- pół pęczka selera naciowego
- 1 puszka pomidorów
- 2 liście laurowe
- 2 szt. ziela angielskiego
- pół łyżeczki mielonej kurkumy
- spora szczypta curry
- po szczypcie papryki słodkiej i ostrej
- sól i pieprz do smaku
- pół pęczka natki pietruszki
- odrobina oliwy z oliwek lub masła klarowanego do smażenia
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i drobno posiekaj, a potem podsmaż w garnku na odrobinie masła bądź oliwy.
- W międzyczasie gdy cebula się smaży, umyj i pokrój kolorowe papryki oraz seler naciowy. Poszatkuj też drobno kapustę.
- Wszystkie warzywa dorzuć do cebulki i smaż całość jeszcze przez kilka minut.
- Gdy całość lekko się zarumieni, zalej warzywa wodą i dodaj ziele angielskie oraz liść laurowy. Dopraw też zupę solą i pieprzem oraz papryką i kurkumą.
- Zupa kapuściana powinna gotować się przez około 15 minut pod przykryciem.
- Po tym czasie należy dodać pomidory z puszki i wymieszać wszystkie składniki. Całość powinna gotować się jeszcze przez około 10-15 minut.
- Gotowa zupa prezydencka najlepiej smakuje z posiekaną świeżą natką pietruszki.