Dlaczego racuszki greckie? Swoją nazwę zawdzięczają dodatkowi jogurtu greckiego, który jest podstawą masy na placki. To dzięki niemu racuchy są tak lekkie i delikatne, a w dodatku idealnie wilgotne w środku. Jogurt wystarczy połączyć z jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia i odrobiną cukru. Powstaną szybkie i smakowite placuszki, którymi twoja rodzina będzie się zajadać.
Przepis na racuszki greckie
Składniki:
- 600 g gęstego jogurtu greckiego
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania racuchów
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski włóż jogurt i wbij jajka.
- Całość roztrzep rózgą kuchenną, aż powstanie masa o jednolitej konsystencji.
- Dodaj przesianą mąkę, ponownie wymieszaj.
- Dodaj cukier i proszek do pieczenia, znowu wymieszaj rózgą, aż masa na racuchy będzie całkowicie gładka i bez żadnych grudek.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju - ja używam rzepakowego albo słonecznikowego. Gdy olej będzie gorący, łyżką wykładaj masę - u mnie zazwyczaj 2 łyżki masy tworzą jeden placuszek.
- Smaż greckie racuszki, aż będą złociste po obu stronach.
- Usmażone placki odsączaj na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Gotowe możesz posypać cukrem pudrem - jeśli zdążysz, bo na pewno rodzina będzie błyskawicznie je podbierać z talerza, zanim nawet zdążą ostygnąć.
Z czym jeszcze można podać rodzinie greckie racuszki?
Chociaż świetnie smakują solo, albo po prostu posypane odrobinką cukru pudru, wiele osób lubi urozmaicać takie przepisy. Moi domownicy uwielbiają smarować racuchy masłem orzechowym (córka nakłada też wtedy plasterki banana, twierdząc że to najlepsza kombinacja smakowa). Często nakładają na placki również dowolny dżem, który akurat mamy w domu. Do lekkich racuszków pasuje też odrobina smakowego serka homogenizowanego na wierzchu - np. waniliowego albo czekoladowego.
Zobacz także:
A zamiast posypywania zwykłym cukrem pudrem, możesz zaszaleć i sypnąć też nieco czekolady startej na tarce o drobnych oczkach. Jeśli pod ręką masz jakiekolwiek owoce sezonowe, np. truskawki, borówki, jagody albo maliny, to one również świetnie wzbogacą smak greckich racuszków.
A co zmienić w samym przepisie?
Mam wrażenie, że te placki nikomu nie mogą się znudzić. Jeśli jednak tak się stanie, możesz oczywiście nieco zmienić mój bazowy przepis. Zwykły, naturalny jogurt grecki można zmienić na wariant smakowy, jeśli uda ci się kupić np. waniliowy albo truskawkowy. Zamiast zwyczajnego cukru dodanego do masy na placki, możesz wsypać cukier waniliowy. A całość warto podkręcić np. sporą dawką cynamonu albo przyprawy do piernika, która nadaje wszelkim plackom korzenny, nieco bożonarodzeniowy aromat i posmak.