Mam to szczęście, że u mnie w domu wszyscy lubią makaron i to niezależnie od tego, jaki i jak bardzo rozbudowany jest sos. A ten to taka nasza podstawa, często robię go bez żadnych dodatkowych składników, poza tylko tymi, co znajdują się w poniższym przepisie. To dlatego wychodzi tak dobry, że nawet Włosi by się go nie powstydzili.

Przepis na mięsny sos do makaronu

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowego lub wołowego)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • pół małego pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki oliwy

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Wybrany makaron (może być spaghetti, penne lub fusilli) ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odlej go na cedzak, zaczekaj, aż odcieknie. Bez obaw, nie powinien ostygnąć, ponieważ trzeba przygotować do niego tylko bardzo prosty i szybki sos.
  2. Na patelnię wlej oliwę, włącz i zaczekaj, aż się rozgrzeje. W tym czasie posiekaj cebulkę w drobną kostkę. Przełóż na patelnię, dodaj liście laurowe i przesmaż ją do zeszklenia. Pod koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, dosyp paprykę słodką i ostrą. Mieszaj często i ogólnie nie przeciągaj procesu. Musisz za wszelką cenę uważać na czosnek. Jeśli zrumieni się za bardzo, stanie się gorzki, co popsuje cały sos. Gdyby tak się zdarzyło, nie próbuj tego jeść, najlepiej wyrzuć i zrób wszystko od początku. Na tym etapie strata nie jest jeszcze duża.
  3. Na patelnię przełóż mięso mielone i smaż całość przez kilka minut, aż puści sok, a potem odparuje.
  4. Do mięsa dolej passatę pomidorową, posól i popieprz do smaku. Pomidorowy sos do makaronu z mięsem duś przez kilkanaście minut, aż trochę odparuje i zagęści się. Powinien być dość gęsty, ale nadal płynny, tylko wtedy odpowiednio otuli makaron.
  5. Gdy sos sobie apetycznie pyrka, umyj natkę pietruszki, osusz ją i posiekaj. Potem na dno talerza wyłóż makaron, polej go sosem i na koniec posyp właśnie natką pietruszki.

Przepis możesz szybko i łatwo zmodyfikować

Wydaje ci się, że samo mięso mielone z passatą pomidorową i cebulą to za mało? Żaden problem, bo to świetna baza, którą można podkręcić, jak tylko się chce. Tu was na pewno zaskoczę, bo w piątek na przykład robię go bez mięsa, zamiast niego kroję marchewkę i dodaję ziele angielskie do podbicia wyrazistości.

Zobacz także:

Na koniec posypuję parmezanem lub grana padano, w zależności od tego, co akurat mam pod ręką. Jest też kilka wariantów, które osobiście przetestowałam: 

  • zamiast mięsa mielonego podsmażam boczek, ale tak porządnie, żeby wytopił jak najwięcej tłuszczu
  • zdarzało mi się też robić pomidorowy sos do makaronu z dobrej jakości wiejską kiełbaską; też ją wcześniej przez chwilę przesmażam, żeby potem chrupała w czasie jedzenia
  • a z warzyw, to właśnie marchewka, papryka, groszek zielony, fasolka szparagowa i fasola czerwona, w sezonie nawet młody bób