Kotlety z cukinii to przepyszne, proste i szybkie danie. Większość składników można przepuścić przez malakser i nie trzeba będzie ich nawet ścierać. Po prostu nie ma łatwiejszego i pyszniejszego przepisu na nowalijkowe kotlety. Zrób je u siebie i rozkoszuj się ich smakiem.

Przepis na kotlety z cukinii

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ziemniak
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • słodka papryka
  • zioła prowansalskie
  • 100 g sera
  • bułka tarta do obtaczania
  • oliwa do smarowania kotletów
  • 3 łyżki gęstego jogurty
  • 1 ogórek gruntowy
  • pół pęczka koperku lub cały mały
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Cukinię porządnie umyj, ponieważ nie będzie obierana. Odetnij oba końce i resztę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przenieś ją na sitko, posól i zostaw ją tak na 10 minut. W tym czasie powinna oddać nadmiar wody. Dodatkowo polecam ją odcisnąć, żeby mieć pewność, że już jest odpowiednia.
  2. Obraną marchewkę i ziemniaka (odstaw go na chwilkę, odciśnij wodę przed dodaniem do cukinii), zetrzyj tak samo, jak cukinię. A na koniec jeszcze ser żółty.
  3. Umyj szczypiorek, osusz go i posiekaj drobno.
  4. Marchewkę, ziemniaka i szczypiorek przełóż do miski z cukinią. Do środka zetrzyj jeszcze ząbek czosnku, możesz też przecisnąć go przez praskę.
  5. W oddzielnym naczyniu ubij jajka doprawione solą i pieprzem. Przelej je do warzyw i połącz składniki. Dołóż jeszcze starty ser żółty, dosyp kaszę manną, łyżkę słodkiej papryki w proszku i zioła prowansalskie. Wymieszaj wszystko porządnie.
  6. Na talerzyk nasyp bułkę tartą. Z masy warzywnej formuj kotlety wielkości klasycznych mielonych. Każdy obtocz w bułce i układaj je kolejno na papierze do pieczenia. Wierzch posmaruj oliwą. W tym celu sprawdza się silikonowy pędzelek, a jak masz oliwę w sprayu, to wystarczy, że spryskasz je cienką warstwą.
  7. Kotlety z cukinii wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz je przez 40 minut.
  8. W międzyczasie zrób do nich zimny sos. Zetrzyj ogórek gruntowy średniej wielkości. Umyj koperek, osusz go dokładnie, np. ręcznikiem papierowym lub w suszarce do sałaty, a potem posiekaj go drobno. Wyciśnij też sok z połowy cytryny. Dla pewności możesz ją wcześniej zrolować na blacie, lekko dociskając. Ten prosty trik sprawia, że da się z niej uzyskać więcej soku. Wszystkie składniki przełóż do jednego naczynia, dopraw solą i wymieszaj. Taki właśnie sosik Idealnie pasuje do kotletów z cukinii.

Z czym podawać kotlety z cukinii?

Kotlety z cukinii są pełne warzyw i innych składników. Wbrew obawom mięsożerców są sycące i wcale nie trzeba wymyślać dodatków, które będą pełniły rolę zapychacza. U mnie najczęściej je się z sosem z powyższego przepisu, jednak pasuje tu też: sos czosnkowy, aioli, ziołowy, pieprzowy, chrzanowy. Warto wybierać te bardziej wyraziste, ale nie na tyle, żeby przytłumiły smak kotletów.

Zobacz także:

Dobrą kompozycję stworzysz z młodymi ziemniaczkami z wody, posypanymi koperkiem lub z gzikiem. A jak ziemniaki, to i purée będzie tutaj na miejscu, a także pieczone w kawałkach, plastrach lub w formie frytek. Jeśli chcesz, możesz podać również surówkę, ale już w samych kotletach jest sporo warzyw.