Kotlety z cukinii to przepyszne, proste i szybkie danie. Większość składników można przepuścić przez malakser i nie trzeba będzie ich nawet ścierać. Po prostu nie ma łatwiejszego i pyszniejszego przepisu na nowalijkowe kotlety. Zrób je u siebie i rozkoszuj się ich smakiem.
Przepis na kotlety z cukinii
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- 1 ziemniak
- 2 jajka
- 2 łyżki kaszy manny
- słodka papryka
- zioła prowansalskie
- 100 g sera
- bułka tarta do obtaczania
- oliwa do smarowania kotletów
- 3 łyżki gęstego jogurty
- 1 ogórek gruntowy
- pół pęczka koperku lub cały mały
- sok z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
- Cukinię porządnie umyj, ponieważ nie będzie obierana. Odetnij oba końce i resztę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przenieś ją na sitko, posól i zostaw ją tak na 10 minut. W tym czasie powinna oddać nadmiar wody. Dodatkowo polecam ją odcisnąć, żeby mieć pewność, że już jest odpowiednia.
- Obraną marchewkę i ziemniaka (odstaw go na chwilkę, odciśnij wodę przed dodaniem do cukinii), zetrzyj tak samo, jak cukinię. A na koniec jeszcze ser żółty.
- Umyj szczypiorek, osusz go i posiekaj drobno.
- Marchewkę, ziemniaka i szczypiorek przełóż do miski z cukinią. Do środka zetrzyj jeszcze ząbek czosnku, możesz też przecisnąć go przez praskę.
- W oddzielnym naczyniu ubij jajka doprawione solą i pieprzem. Przelej je do warzyw i połącz składniki. Dołóż jeszcze starty ser żółty, dosyp kaszę manną, łyżkę słodkiej papryki w proszku i zioła prowansalskie. Wymieszaj wszystko porządnie.
- Na talerzyk nasyp bułkę tartą. Z masy warzywnej formuj kotlety wielkości klasycznych mielonych. Każdy obtocz w bułce i układaj je kolejno na papierze do pieczenia. Wierzch posmaruj oliwą. W tym celu sprawdza się silikonowy pędzelek, a jak masz oliwę w sprayu, to wystarczy, że spryskasz je cienką warstwą.
- Kotlety z cukinii wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz je przez 40 minut.
- W międzyczasie zrób do nich zimny sos. Zetrzyj ogórek gruntowy średniej wielkości. Umyj koperek, osusz go dokładnie, np. ręcznikiem papierowym lub w suszarce do sałaty, a potem posiekaj go drobno. Wyciśnij też sok z połowy cytryny. Dla pewności możesz ją wcześniej zrolować na blacie, lekko dociskając. Ten prosty trik sprawia, że da się z niej uzyskać więcej soku. Wszystkie składniki przełóż do jednego naczynia, dopraw solą i wymieszaj. Taki właśnie sosik Idealnie pasuje do kotletów z cukinii.
Z czym podawać kotlety z cukinii?
Kotlety z cukinii są pełne warzyw i innych składników. Wbrew obawom mięsożerców są sycące i wcale nie trzeba wymyślać dodatków, które będą pełniły rolę zapychacza. U mnie najczęściej je się z sosem z powyższego przepisu, jednak pasuje tu też: sos czosnkowy, aioli, ziołowy, pieprzowy, chrzanowy. Warto wybierać te bardziej wyraziste, ale nie na tyle, żeby przytłumiły smak kotletów.
Zobacz także:
Dobrą kompozycję stworzysz z młodymi ziemniaczkami z wody, posypanymi koperkiem lub z gzikiem. A jak ziemniaki, to i purée będzie tutaj na miejscu, a także pieczone w kawałkach, plastrach lub w formie frytek. Jeśli chcesz, możesz podać również surówkę, ale już w samych kotletach jest sporo warzyw.