Jednym z najpopularniejszych dodatków do obiadu jest marchewka z groszkiem, ale niektórzy za nim nie przepadają i odkładają go na bok. Na polskich stołach królują też surówki z marchewki - szczególnie wiosną, gdy to warzywo ma najlepszy i najpełniejszy smak.

Jeśli jednak wolisz marchewkę na ciepło, zrób ją na gęsto, jak mama przykazała. Mocno maślaną, kremową, słodkawą, po prostu pyszną. Taką, że można ją jeść łyżkami, zapominając o kotletach obok. Masło pasuje do niej jak nic innego. Nie żałuj go tutaj, a nie pożałujesz przy obiedzie.

Zobacz także:

Jak kupić dobrą młodą marchewkę?

Aby zrobić dobrą marchewkę na gęsto, potrzebujesz składników wysokiej jakości. Jeśli tylko masz możliwość, kup marchewkę z nacią. Jej liście i łodygi powinny być intensywnie zielone, świeże i strzeliste, nie przywiędłe. Same korzenie powinny być jędrne, twarde (nie wiotkie), jasnopomarańczowe, z gładką skórką i bez widocznych uszkodzeń, pęknięć czy plam.

Warzywa powinny mieć regularny kształt - bez odrostów i wypustek. Nie wyrzucaj natki. Wypłucz ją porządnie pod bieżącą wodą. Odciętą świeżą nać marchwi możesz wykorzystać tak samo jak natkę pietruszki lub szpinak: na zupę, do podduszenia z czosnkiem, do zrobienia pesto czy jako dodatek do sosów - jak natkę pietruszki. 

Po zakupie nie myj marchewki od razu, ale dopiero przed samym użyciem. Pozwól jej wyschnąć w przewiewnym miejscu. Po wyschnięciu przełóż ją do woreczka strunowego i włóż do pojemnika na warzywa w lodówce. Marchew lubi lekki chłód.  

Przepis na klasyczną młodą marchewkę na gęsto do obiadu

Składniki:

  • 800 g marchewki (ja preferuję mniejsze i cieńsze marchewki)
  • 2 łyżki masła
  • 1/4-1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 małe łyżeczki cukru 
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej typ 500

Sposób przygotowania:

  1. Wyszoruj marchewkę. Oskrob ją. Jeśli masz starszą i większą, obierz. 
  2. Pokrój w kostkę wielkości wg uznania. 
  3. Przełóż do garnka, zalej szklanką wody, przykryj i gotuj na średnim ogniu ok. 10-15 minut. Powinna być al dente - na wpół miękka. 
  4. Wsyp do garnka sól, gotujcie jeszcze chwilę, aż prawie zupełnie zmięknie i woda zostanie tylko na spodzie garnka. Dodaj masło, cukier, wymieszaj. 
  5. Do niewielkiego słoiczka lub miseczki wlej 3 łyżki wody, wsyp mąkę, zakręć i potrząśnij, aż nie będzie grudek. Możesz też wymieszać mąkę z wodą w miseczce.
  6. Przesuń marchewkę na bok, wlej mąkę z wodą do garnka. Wymieszaj wszystko razem dokładnie i podgrzej przez chwilę - by mąka nie była już surowa. 

Jeśli chcesz, by marchewka na gęsto była "lżejsza", pod koniec gotowania wkrop do niej 1 łyżeczkę soku lub świeżo otartą skórkę z cytryny lub pomarańczy. 

A może marchewka glazurowana?

Jeśli nie przepadasz za marchewką na gęsto i "na czysto", bez dodatków, zrób ją w wersji glazurowanej, bardziej doprawioną. Przygotowuje się ją dość podobnie, jak na gęsto. Minimarcheweczki lub młodą marchewkę pokrojoną w kostkę gotuje się najpierw na półmiękko (na 40 dag marchewki ok. 1 szklanka wody).

Następnie odcedzasz ją i osuszasz. W osobnym garnku przygotowujesz glazurę: rozpuszczasz 1-2 łyżki masła z solą, dodajesz cukier, pieprz oraz mielony imbir i opcjonalnie cynamon - wszystkie przyprawy wg własnego smaku. Podsmażasz, aż przyprawy zaczną pachnieć.

Następnie przekładasz do masła marchewkę, dusisz kilka minut i masz błyszczącą, soczystą i pachnącą marchewkę. Nie zagęszczasz już mąką z wodą, wystarczy tutaj masło. Zamiast korzennych przypraw, możesz też dodać świeży imbir i płatki chili lub połowę masła zamienić na tahini, dodać sok z cytryny i świeży czosnek.