Nie mogłam poznać samej siebie. Jak tylko zjadłam tę nietypową zupę pekińską, od razu wzięłam potężną dokładkę, żeby zapamiętać jej smak jak najdłużej. A potem po kryjomu pobiegłam do kuchni, choć wiedziałam, że nie powinnam tam wchodzić, ale nie byłam się w stanie powstrzymać. Po prostu musiałam mieć ten przepis. Błagałam kucharza tak długo, że dla świętego spokoju, podał mi recepturę.

Przepis na zupę pekińską

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 6 grzybów mun
  • 1 mały filet z kurczaka
  • 3-centymetrowy kawałek imbiru
  • 100 g pora, tylko biała część
  • pół czerwonej papryki
  • 140 g pędów bambusa
  • 1 łyżka pasty sambal oelek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki octu winnego czerwonego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • brązowy cukier do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Grzyby mun zalej wrzątkiem, tak, żeby się pod nim schowały. Odstaw je na 20 minut do namoczenia. Następnie odsącz je, ale nie wylewaj wody z moczenia, będzie jeszcze potrzebna, i pokrój w cienkie paski.
  2. Filet pokrój na razie na nieco mniejsze kawałki (ok. 2-3). Obierz imbir i potnij w plasterki. Odlej też pędy bambusa.
  3. Por wymyj bardzo dokładnie, odchylając listki, żeby wypłukać cały piasek  spomiędzy nich. A potem pokrój go w półplasterki. Umyj też paprykę, usuń z niej gniazdo nasienne. Połowę miąższu posiekaj w paseczki.
  4. Do garnka przełóż mięso, wszystkie wcześniej przygotowane warzywa i grzyby mun. Zalej je wywarem drobiowym ogrzanym do temperatury pokojowej. Jak zupa zacznie się gotować, odmierz 15-20 minut, w tym czasie wszystko powinno być już miękkie.
  5. Z garnka wyłów mięso drobiowe i pokrój je dość drobno. Tak przygotowane ponownie przenieś do zupy.
  6. Do miseczki przełóż pastę sambal oelek, wlej sos sojowy, rybny i ocet winny. Dołóż też koncentrat pomidorowy i wymieszaj dokładnie. Mieszankę od razu przełóż do zupy i połącz składniki. W tym momencie dosyp też trochę cukru brązowego do smaku (jeśli nie masz takiego, nie dodawaj zamiennika).
  7. Do kolejnej miseczki przesyp skrobię ziemniaczaną, wlej do niej trochę wody i wymieszaj. Taką pastę dodaj do garnka i zamieszaj energicznie. Spowoduje, że zupa pekińska zacznie gęstnieć.
  8. To już prawie koniec. Wbij jajka do miski i roztrzep je porządnie. Niewielkim strumieniem przelej do zupy, tylko ważne jest, żeby ją przez cały czas mieszać. Celem jest uzyskanie nitek, które będą się unosić w wywarze.
  9. Zupę pekińską możesz już przelać na talerze. Przed podaniem posyp ją posiekaną natką pietruszki lub ewentualnie szczypiorkiem.

Co to jest pasta sambal oelek?

Sambal oelek to dość pikantny sos. Bywa na tyle gęsty, że niektórzy nazywają go pastą. Jest dostępny w wielu sklepach, ale może się zdarzyć, że nie znajdziesz go od ręki. Robi się go tylko z 3 składników, więc bez problemu zrobisz go w domu.

Zobacz także:

Potrzebne są tu tylko papryczki chili, trochę oleju i sól. Wszystko trzeba zmiksować na w miarę gładką pastę (razem z pestkami). Podgrzej całość w rondelku przez 10 minut. W tym czasie na wierzchu powinien pojawić się olej. To znak, ze sos jest już gotowy. Przechowuj w lodowce, a większą porcję zapasteryzuj.