Coraz więcej osób mocno zwraca uwagę na jakość mięsa i woli kupować je rzadziej, ale za to z wysokiej półki. To dobry trop, który zdecydowanie wyjdzie na zdrowie, ale oprócz tego warto sięgać po mniej znane rodzaje mięs, które są bardzo niedoceniane, a ogromnie wartościowe. Jednym z takich przykładów jest bohater poniższego tekstu, o którym mało się mówi, a to prawdziwy skarb w kuchni. 

Niedoceniane mięso, które warto zaprosić na stoły

Mięso z dzika, bo o nim będzie dzisiaj mowa, nazywane jest najzdrowszym mięsem XXI wieku i nie dzieje się to bez powodu. Po pierwsze, ma niską zawartość tłuszczu (nawet mniej niż kurczak), a przy tym więcej żelaza niż wołowina. Do tego jest aromatyczne i pełne smaku, a co ciekawe - ma wyczuwalną nutkę orzechów, co sprawia, że fantastycznie sprawdza się w wielu daniach. Ten wyjątkowy, lekko ziemisty smak to zasługa naturalnej diety dzikich zwierząt, składającej się z żołędzi, leśnych owoców, korzeni czy ziół. 

Zobacz także:

Wszystkie te walory brzmią bardzo kusząco, ale wciąż mało kto wie, jak przygotować mięso z dzika i o czym trzeba pamiętać, dlatego warto przyjrzeć się bliżej temu tematowi. Poznaj więc dziczyznę, a kiedy zechcesz po nią sięgnąć, zawsze zwracaj uwagę na jedną bardzo ważną rzecz. 

Dlaczego warto jeść mięso z dzika?

Jak już było wspominane wyżej, mięso z dzika ma bardzo niski poziom tłuszczu (średnio tylko 2–3%), a do tego zawiera też bardzo dużo dobrze przyswajalnego białka – w 100 g mięsa może być go ponad 20 g. Wszystko to sprawia, że dziczyzna jest chętnie wybierana przez osoby na diecie redukcyjnej, sportowców i tych, którzy unikają nadmiaru tłuszczu zwierzęcego. Ale to wciąż nie wszystko. Oprócz tego dziczyzna jest świetnym źródłem:

  • żelaza (więcej niż wołowina),
  • cynku i selenu,
  • witamin z grupy B (zwłaszcza B12 i niacyny),
  • fosforu i magnezu.

Warto też zaznaczyć, że mięso z dzika to produkt ekologiczny z natury. Jest wolne od antybiotyków, hormonów i sztucznych pasz, jednak kluczowe znaczenie ma tu jego pochodzenie. Dziczyzna musi pochodzić z legalnego obiegu i być przebadana pod kątem pasożytów, szczególnie włośnicy (Trichinella spiralis), która może być bardzo groźna dla zdrowia.

Gdzie kupić mięso z dzika i na co zwrócić uwagę?

Dziczyzna uchodzi za produkt drogi, ale w praktyce cena mięsa z dzika jest porównywalna z lepszej jakości wołowiną. Wszystko zależy od rodzaju mięsa, sezonu i formy sprzedaży.

A gdzie kupić takie mięso? Najlepiej w zaufanych w sklepach z dziczyzną lub bezpośrednio od kół łowieckich czy producentów (z dokumentacją weterynaryjną). Kupując je, zawsze pytaj jednak o badania, gdyż legalna dziczyzna powinna mieć etykietę potwierdzającą jej pochodzenie i przebadanie przez weterynarza.

Jak jeść mięso z dzika?

Mięso z dzika nie wymaga wielkich kulinarnych umiejętności. Jest jednak nieco twardsze niż wieprzowina, więc najlepiej sprawdza się w daniach duszonych lub marynowanych. Dobrze komponuje się z jałowcem, tymiankiem, rozmarynem, borówką, suszoną śliwką i czerwonym winem. Oto kilka pomysłów na przepyszne dania:

  • Gulasz z dzika – najlepiej z czerwonym winem, jałowcem i grzybami
  • Pasztet z dzika – z dodatkiem wątróbki i suszonych śliwek
  • Pieczeń z dzika – długo pieczona, z czosnkiem i rozmarynem
  • Bigos z dziczyzną – aromatyczny, głęboki w smaku, świetna alternatywa dla klasycznego