O mrożeniu szparagów warto dowiedzieć się więcej, szczególnie że na skutek błędów można pozbyć się całego zapasu. A przecież kilka pęczków to już niezłe pieniądze. Szparagi nie należą do tanich warzyw i nie zanosi się na to, by ich ceny zrównały się z ziemniakami. Co roku mnóstwo fanów na nie czeka i "poluje" na promocje. Gdy już trafisz na taką, koniecznie kup więcej i zakonserwuj na później: w solance, zalewie octowej i w zamrażarce. Zrób to jednak z głową.
Błędy przy mrożeniu szparagów
Szparagów nie można wrzucać do zamrażarki tak, jak marchew czy bób - w całości i bez wcześniejszej obróbki. Jeśli jej zabraknie, pędy staną się wiotkie, wodniste, a nawet gorzkie. Dodatkowo, gdy się rozmrażają, tracą apetyczny odcień zieleni - brunatnieją. Takich nikt nie będzie chciał jeść.
Zobacz także:
Szparagów najlepiej nie rozmrażaj - używaj ich od razu po wyjęciu z zamrażarki. Dlatego warto podzielić je na paczuszki (woreczki strunowe) z całymi szparagami i pędami w kawałkach, do innych dań niż szparagi pieczone czy duszone z sosem - np. do makaronów. Nie należy mrozić ich luzem. Trzeba pakować je szczelnie - tak, by w środku było jak najmniej powietrza. Powoduje ono utratę smaku, ładnego koloru i powstawanie kryształków lodu w środku. Może też wywoływać psucie się warzyw. Woreczki podpisz datą zamrożenia.
Myśląc o szparagach, wszyscy kojarzą je z zielonymi, ale jeśli jesteś fanem białych szparagów i chcesz je zamrozić, przed włożeniem do zamrażarki koniecznie je obierz. Zielone, starsze i większe szparagi również lepiej obrać. Poza tym postępuj z białymi tak, jak z zielonymi. A jak? Sprawdź szczegóły. Dzięki nim po sezonie zaskoczą was wiosennym, głębokim, charakterystycznym smakiem, Kolor i konsystencja również będą w porządku.
Jak mrozić szparagi?
Podobnie jak przy wielu innych warzywach (np. brukselce), szparagi przed zamrożeniem trzeba zblanszować. Gdy już odetniesz łykowate końce i obierzesz białe szparagi, włóż je na 2 minuty do wrzątku. Następnie odcedź i szybko, przez 30 sekund, zahartuj w garnku z zimną wodą i lodem. Zatrzyma to proces gotowania. Dzięki blanszowaniu warzywa zachowają wygląd, smak i konsystencję oraz jędrność typową dla wiosennych szparagów. Przed przepakowaniem do woreczków koniecznie osusz je dokładnie papierowym ręcznikiem. Mroź je w szufladzie, gdzie panuje najniższa temperatura.
Jak postępować ze szparagami po wyjęciu z zamrażarki?
Nie musisz rozmrażać szparagów po wyjęciu z zamrażalnika. Możesz je od razu smażyć lub gotować (wkładać do wrzątku), przygotowywać z nimi zapiekankę, sos do makaronu, zupę czy też zawijać w ciasto. Możecie też podgrzewać je w air fryerze lub kuchence mikrofalowej.