Na pewno to znasz: decydujesz się kupić truskawki sypane z koszyczka. Okazuje się, że pod warstwą najświeższych owoców kryją się głównie te, których sprzedawcy chcą się szybko pozbyć: poobijane, pogniecione, niedojrzałe, skapciałe lub, co najgorsze, pleśniejące - a pleśń rozchodzi się na kolejne ściśnięte owoce w mgnieniu oka. Sprawdź, jak kupić świeże i polskie truskawki dobrej jakości.

Jak rozpoznać polskie truskawki? 

Sama deklaracja sprzedawcy nie wystarczy. W sklepie możesz oczywiście sprawdzić oznaczenie na skrzynce, ale na bazarach królują głównie kobiałki i stosy owoców bez żadnych opakowań i mogą pojawić się wątpliwości. 

Zobacz także:

Weź do ręki 1 owoc i przyjrzyj się szypułce. Jeśli wydaje się "poszarpana", zmierzwiona i trzyma się owocu, jakby była przyklejona na stałe, a sam owoc ma matową skórkę, to oznacza, że jest importowana - najprawdopodobniej z Maroka lub południowej Europy. Szypułka jest "zmęczona podróżą" - stąd jej nieświeży wygląd.

U polskich truskawek szypułki zaczynają się pokładać głównie, jeśli truskawki są już przeleżałe i obite jedna o drugą. Poza tym, w truskawkach z importu, szypułki u nasady są blade - bo owoce zbiera się i wysyła w świat, zanim dojrzeją. 

Co świadczy o świeżych truskawkach?

Skoro już test pochodzenia masz za sobą, upewnij się, że owoce są świeże. Tutaj również przyda się rzut oka z bliska na szypułkę. Świeże truskawki mają odstające, świeże, twardawe i intensywnie zielone szypułki. W nieświeżych będą się one pokładać i miękną. Zbliż też nos do listków - poproś sprzedawcę o możliwość skosztowania 1 sztuki na próbę. Świeża truskawka w części z szypułką apetycznie pachnie.

Jak kupować i przechowywać truskawki?

Aby donieść do domu świeże truskawki, kupuj je w kobiałce lub innym pojemniku, który "oddycha". Nie ładuj do środka zbyt dużej ilości "z górką" - by owoce nie zgniatały się wzajemnie. Plastikowy worek czy pudełko sprawi, że truskawki zdążą stracić świeży wygląd i zaczną "dusić się" we własnym soku i mięknąć w środku.

Myj i obieraj truskawki z szypułek jak najpóźniej - dopiero chwilę przed jedzeniem lub wykorzystaniem do deseru. Schowaj je do lodówki nieumyte. Zbędna wilgoć przyspiesza pojawianie się pleśni, a szypułka na owocach wydłuża ich świeżość. Przechowuj je w lodówce, najlepiej w kartonowym, uchylonym pojemniku wyłożonym ręcznikiem papierowym i przykrytym lekko ręcznikiem, ewentualnie plastikowym z otworami, w temp. 2-5 st. C (na środkowej lub dolnej półce).