Jeśli ryż ci się skleja podczas gotowania, to prawdopodobnie gotujesz go w zły sposób. Za dużo wody, za dużo mieszania i złe przygotowanie ryżu sprawiają, że uzyskujesz gęstą i klejącą breję zamiast puszystych ziarenek. Pamiętaj o tych 2 zasadach, a zrobisz ryż jak prawdziwy Chińczyk. Tak ugotowany będzie świetnym dodatkiem do wielu dań typu curry, zup, sałatek czy zapiekanek.
Czy i kiedy płukać ryż?
Na początek pierwsza zasada. Pamiętaj, żeby dobrze wypłukać ryż, zanim zaczniesz go gotować. Wsyp go do garnka (jeśli masz taki w woreczku, to wysyp go z woreczka) i zalej zimną wodą. Wymieszaj go ręką kilka razy, przecedź przez sito i powtórz płukanie kilkakrotnie, aż woda podczas mieszania pozostanie czysta (zwykle wystarczy wypłukać go 2-3 razy). Po co płucze się ryż? Płukanie sprawia, że usuwa się nadmiar skrobi, dzięki czemu ziarenka nie sklejają się podczas gotowania. Pamiętaj również o tym, by nie płukać ryżu już ugotowanego. W ten sposób stanie się jedynie zimny i niesmaczny.
Zobacz także:
Czy mieszać ryż podczas gotowania?
Druga zasada: ryżu gotowanego w wodzie nie trzeba mieszać. Wcale. Ryż zalej wodą, a następnie przykryj pokrywką i gotuj przez 12-20 minut, w zależności od tego, jak miękki chcesz uzyskać. Dlaczego nie należy mieszać ryżu? Mieszanie sprawia, że z ziarenek uwalnia się skrobia, która je skleja. Wtedy zamiast sypkiego ryżu uzyskasz kleisty.
Pewnie zastanawiasz się, czy taki ryż się nie przypali. Jeśli zastosujesz odpowiednią proporcję ryżu do wody i ugotujesz go w garnku z grubym nieprzywierającym dnem, to nic takiego się nie wydarzy.
Przepis na ryż na sypko gotowany w wodzie
Zobacz zatem krótki przepis na sypki ryż. Długość gotowania zależy od jego rodzaju. Najkrócej gotuje się ryż biały basmati - 10-12 minut, natomiast biały długoziarnisty 18-20 minut. Ryż jaśminowy potrzebuje 15 minut, a brązowy około 40 minut. Dopasuj czas gotowania do ryżu, jaki akurat masz. Pamiętaj też, że im krótszy ryż, tym bardziej się klei. Basmati to najmniej kleisty ryż (dlatego jest idealny do dań indyjskich).
Składniki:
- 1 szklanka ryżu basmati
- 1,5 szklanki wody
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Ryż wypłucz w zimnej wodzie kilka razy. Przesyp go do garnka z grubym dnem i zalej wodą. Posól go.
- Następnie zagotuj ryż, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką. Ryż basmati gotuj przez 12 minut. Po tym czasie powinien wchłonąć całą wodę. Jeśli nie to, wyłącz gaz i zostaw go pod przykryciem na kilka minut.
- Ugotowany ryż delikatnie wymieszaj widelcem, aby go spulchnić i podawaj.