Czy może być coś lepszego na wiosenny obiad niż kalafior z masełkiem i bułeczką tartą, podany z jajkiem sadzonym i kefirem do popicia? U wielu osób konkuruje śmiało z młodymi ziemniaczkami i koperkiem. Gdy kalafior się gotuje, najlepiej nie wychodzić z kuchni. Jeśli przegapisz najlepszy moment na wyłączenie palnika, zamiast miękkich, ale wciąż jędrnych różyczek otrzymasz rozmiękczonego "kapcia". Nie załamuj rąk. Zasada 5-10-20 temu zaradzi. A jeśli znów wyszedł ci "miękiszon" - nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Sprawdź pomysły kulinarne na takiego miękkiego "zawodnika".

Co zrobić z rozgotowanego kalafiora?

Rozgotowany kalafior po doprawieniu masłem, gałką muszkatołową lub chili oraz solą i pieprzem będzie doskonały jako zamiennik tłuczonych ziemniaków do obiadu. Zachowa się dokładnie tak samo, jak ubijane kartofle. Łatwo ulegnie też prasce. 

Zobacz także:

Na bazie takiego purée zrobisz też masę na mielone kotlety kalafiorowe. Aby masa lepiła się lepiej, a kotlety nie rwały się podczas smażenia, dodaj do rozgotowanego kalafiora 1-2 jajka i nieco (1-2 łyżki) mąki i wyrób masę, sprawdzając konsystencję. Powinna być zwarta i łatwo odchodzić od ręki, ale dość wilgotna. Kotleciki możesz doprawić solidnie posiekanym koperkiem i obtoczyć w bułce tartej przed smażeniem lub pieczeniem. 

Rozgotowany kalafior po doprawieniu będzie też świetny jako nadzienie do naleśników lub pierogów. Oprócz soli i czarnego pieprzu pasują do niego:

  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • chili
  • czarnuszka
  • tymianek
  • rozmaryn
  • oregano 
  • suszone pomidory 
  • kurkuma 
  • mielona papryka
  • czosnek granulowany
  • kmin rzymski
  • sos sojowy
  • curry
  • garam masala
  • natka kolendry i mielone nasiona kolendry
  • natka pietruszki i mięta

Jak gotować kalafior "al dente"?

Zasada 5-10-20 odmieni wszystko i pozwoli ci wyeliminować wpadkę z tym warzywem w kuchni. Jeśli gotujesz kalafior w różyczkach, podziel go na cząstki podobnej wielkości. Wtedy warzywo będzie gotować się równomiernie. Im mniejsze różyczki, tym szybciej kalafior będzie gotowy. Wrzuć je na wrzątek z solą i gotuj 5 minut pod przykryciem. Po 5 minutach sprawdź widelcem wierzch i kawałek łodygi, która zwykle jest twardsza. Jeśli widelec wciąż nie wchodzi w łodygę, potrzymaj go na ogniu jeszcze 2-5 minut - sprawdzając widelcem miękkość. Gotowany kalafior w różyczkach będzie gotowy w maksymalnie 10 minut. Weź to pod uwagę, gotując klasyczną zupę kalafiorową (nie krem, do którego warzywa mogą się rozgotować). 

Jeżeli gotujesz kalafior w całości, włóż główkę do osolonego wrzątku tak, by dolna, najtwardsza część była przy spodzie garnka - tam, gdzie jest najcieplej. Gotuj ok. 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania sprawdź miękkość kalafiora przy różyczkach i łodydze. Podobnie ugotujesz brokuły bez rozgotowywania ich.