Pod nazwą ogórki krokodylki kryją się zwykle podłużne paski z tego warzywa w rozmaitych zalewach. Czasem robi się je z solą, dzięki czemu można jeść je w formie małosolnej. Niekiedy tak zwane krokodylki zalewa się mieszanką z dodatkiem octu, co nadaje im charakterystycznego konserwowego smaku i formatu. 

Jak zrobić smaczne ogórki krokodylki do obiadu?

Ogórki krokodylki mogą funkcjonować także jednak pod jeszcze jedną postacią. Czyli czegoś w rodzaju surówki do obiadu, której przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Takie są właśnie moje ogórki krokodylki, które robię do drugiego dania w sezonie wiosenno-letnim dosłownie raz po raz.

Zobacz także:

Patent na moje krokodylki jest prosty i szybki. Z pewnością przypadnie do gustu zwolennikom nieco orientalnych smaków. Za ten egzotyczny sznyt odpowiada dodatek nie tylko w postaci ostrej papryki (można użyć samej słodkiej, jeśli nie lubi się pikantnych smaków), ale także odrobina oleju sezamowego.

Po co dodawać olej sezamowy do ogórków?

Azjaci z lubością używają oleju sezamowego do rozmaitych makaronów, ryżów we wszelakich wersjach i potraw typu stir-fry. Jego zadaniem wcale nie jest jednak zapewnienie odpowiedniej temperatury dymienia w woku, ale za to nadanie dodatkowego, dość intensywnego smaku. 

Z tego względu olej sezamowy nie służy raczej do smażenia, ale bardziej do dosmakowywania potraw. Nie inaczej jest w przypadku mojego przepisu na ogórki krokodylki. Gorąco polecam dodać go do ogórków, bo zapewni ciekawy, głęboki, lekko orzechowy posmak. Zaciekawiony? Zapraszam do skorzystania z przepisu.

Przepis na ogórki krokodylki 

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • Ok. pół łyżeczki papryki ostrej w proszku (zredukuj ilość lub nie dodawaj wcale, jeśli nie lubisz ostrych ogórków)
  • Duża szczypta soli
  • 1-2 łyżki oleju sezamowego (można użyć także oleju słonecznikowego)
  • Odrobina soku z cytryny lub octu (wystarczy dosłownie kilka kropel)

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj, odetnij końcówki i pokrój w charakterystyczny podłużny kształt – czyli w formę krokodylków. Nie obieraj ich ze skórki.
  2. Obrane i pokrojone ogórki wrzuć do słoika lub plastikowego pudełka nadającego się do kontaktu z żywnością.
  3. Od razu zasyp solidną dawką soli, by natychmiast puściły nieco wody.
  4. Do słoika z ogórkami dodaj paprykę w proszku, olej sezamowy i sok z cytryny. Zakręć słoik lub zamknij pudełko i solidnie wymieszaj zawartość poprzez energiczne potrząsanie.
  5. Ogórki krokodyli w papryce i oleju można jeść od razu. Nieco innego smaku nabiorą już po 30 minutach w „marynacie”. Spróbuj odstawić je do lekkiego podkiszenia – wówczas nabiorą cech ogórków małosolnych i będą jeszcze lepsze.

Smacznego!