Ponieważ nie jest to deser tak znany jak na przykład malinowa chmurka, chciałoby się w pierwszej kolejności zapytać, co w nim jest. A ja na to odpowiem: a czego w nim nie ma? Jest leciutki biszkopt, jest i masa budyniowa. Kolorystyczną niespodziankę zapewnia galaretka porzeczkowa, a wierzch wieńczy krem kajmakowy na bitej śmietanie. Odpowiednio przyrządzona całość jest stabilna i nie trzeba się martwić, że rozpłynie się w ciepły, majowy dzień, a jednocześnie urzeka delikatnością. Wyrazistą słodycz warstw przełamuje kwaskowy dżem, dzięki czemu ciasto rozkoszniak jest pysznie zbalansowane.
Ciasto rozkoszniak – przepis
Składniki:
Biszkopt:
Zobacz także:
- 6 jajek
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
Galaretka:
- dżem z czarnej porzeczki (około 450 g)
- 2 opakowania galaretki z czarnej porzeczki
- 1 i 1/2 szklanki wody
Krem kajmakowy:
- 200 g kajmaku
- 330 g śmietany 36%
- 1,5 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
- Oddziel białka od żółtek. Przesiej do oddzielnej miski mąkę z proszkiem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180°C (tryb góra-dół). Wyłóż blachę o wymiarach 24x36 cm pergaminem.
- Ubij białka na wysokich obrotach miksera. Kiedy zaczną sztywnieć, stopniowo dosypuj drobny cukier. Masa stanie się gęsta i błyszcząca. Dodaj do niej żółtka, jedno po drugim. Zmiksuj do połączenia. Na końcu dolej olej.
- Wmieszaj do puszystej masy suche składniki za pomocą łopatki. Przelej ją do foremki, wyrównaj. Piecz biszkopt przez około 30 minut, do suchego patyczka. Odstaw do wystudzenia.
- Zagotuj 1 i 1/2 szklanki mleka z cukrem. W pozostałym mleku rozrób mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, tak żeby nie było grudek. Dodaj miksturę do rondelka. Mieszaj całość nieprzerwanie rózgą kuchenną i dalej podgrzewaj. Kiedy budyń zgęstnieje, zdejmuj go z palnika. Dorzuć pokrojone w kostkę masło i wlej esencję waniliową. Ucieraj krem do połączenia składników.
- Przekrój biszkopt na 2 równe blaty. Jeden z nich wyłóż na spód blaszki zabezpieczonej folią lub papierem do pieczenia. Wylej na niego krem budyniowy. Przykryj drugą połową jasnego ciasta.
- Rozpuść galaretkę porzeczkową w gorącej wodzie. Odstaw do przestudzenia. Wymieszaj z dżemem i schłodź.
- Kiedy mieszanka galaretki i dżemu zacznie już tężeć, możesz ją umieścić na biszkopcie. Nie rób tego, kiedy jest ciepła, bo wsiąknie w ciasto. Wstaw deser do lodówki.
- Wsyp żelatynę do kubeczka i zalej ją zimną wodą, żeby napęczniała. Potem lekko ją podgrzej, by aktywować jej właściwości. Uważaj, żeby jej nie zagotować.
- Ubij śmietaną kremówkę na sztywny krem (pamiętaj, że powinna być dobrze schłodzona, zwłaszcza gdy przyrządzasz ciasto z dżemem porzeczkowym w ciepły dzień). Dodaj kajmak i żelatynę. Krótko zmiksuj, żeby połączyć składniki.
- Rozsmaruj krem kajmakowy na wierzchu stężałej już całkiem galaretki porzeczkowej. Włóż do lodówki jeszcze na kilka godzin, żeby wszystkie warstwy dobrze się przeniknęły i stężały.
Jak udekorować ciasto rozkoszniak?
Kiedy już wszystkie dość pracochłonne warstwy są gotowe, nie musisz szczególnie długo zastanawiać się nad dekoracją. Ciasto rozkoszniak już i tak pięknie się prezentuje. Pasującym wykończeniem będzie na przykład biała lub mleczna czekolada. Możesz ją zetrzeć na dużych oczkach tarki lub stworzyć z niej apetyczne wiórki za pomocą obieraczki. Do prostej ozdoby sprawdzi się też kakao przesypane przez drobne sitko.
W sezonie wiosenno-letnim warto postawić na świeże owoce. Najbardziej odpowiednie będą czarne porzeczki, ale te pojawiają się dopiero w lipcu, więc równie dobrze możesz wykorzystać inne skarby z ogrodu. Na przykład truskawki, poziomki lub czereśnie. Jeśli chcesz dodać deserowi trochę delikatności, posyp go śnieżnobiałymi wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. takie dodatki zawsze świetnie komponują się z owocowym wnętrzem, a tym bardziej z kajmakiem.
Źródło: smakinatalerzu.pl