Awokado jeszcze kilka lat temu wydawało się nietypowym produktem, ale obecnie jest chętnie wrzucane do sklepowych koszyków. Wielu z nas codziennie wykorzystuje je do sałatek, past i po prostu na kanapki, ale jest 1 rzecz, o której zawsze powinno się pamiętać. Okazuje się, że podczas krojenia często popełnia się poważny błąd, który może skończyć się bardzo źle dla naszych organizmów. Zobacz, o czym mowa i koniecznie o tym pamiętaj, aby się nie narażać. 

Jak wybrać dobre awokado?

Zanim jednak przychodzi do krojenia, najpierw trzeba wybrać w sklepie dobre awokado, a to wcale nie takie proste. Wielu z nas wciąż ma z tym problem, bo granica między idealnie dojrzałym, a kompletnie rozpaćkanym miąższem jest cienka i naciskając skórkę palcem, można się łatwo naciąć. Zamiast więc macać w sklepie każdą sztukę, lepiej zrobić prosty "test ogonka".

Zobacz także:

Chodzi tu po prostu o to, aby delikatnie oderwać suchy "ogonek" od awokado, a jeśli bez problemu odejdzie i pod spodem będzie widać jasny miąższ, to owoc jest idealnie dojrzały. Jeśli natomiast szypułka odchodzi z trudem to lepiej odłożyć takie awokado, bo ewidentnie potrzebuje jeszcze czasu. Z kolei gdy ogonek odpada niemal sam, a pod spodem widać brązowawy miąższ, to takie awokado będzie w środku przejrzałe i kupowanie go to tylko wyrzucanie pieniędzy w błoto. 

Jak kroić awokado, aby potem nie żałować?

A gdy już przyniesiesz swoja awokado do domu, przychodzi chwila prawdy, czyli moment rozkrojenia go i sprawdzenia, jak wygląda w środku. Tutaj jednak trzeba pamiętać o 1 bardzo ważnej rzeczy, czyli o wcześniejszym umyciu owocu. Wiele osób od razu bierze się za przekrajanie, ale to może się bardzo źle skończyć, bo w ten sposób wszystkie zanieczyszczenia ze skórki trafiają na ostrzu noża wprost do miąższu.

Niestety według badań na skórce awokado mogą znajdować się liczne bakterie, na przykład Salmonella, a jak wszyscy wiemy, z nią nie ma żartów. Jeśli więc nie chcesz złapać zatrucia, zawsze pamiętaj o dokładnym umyciu awokado przez przekrojeniem go na pół. Nie wystarczy jednak tak po prostu wypłukać go pod kranem. 

Aby mieć pewność, że wszelkie zanieczyszczenia zostaną dokładnie usunięte, najlepiej dokładnie wyszoruj skórkę w wodzie z dodatkiem octu lub sody oczyszczonej. Możesz też zalać awokado takim roztworem i zostawić je do namoczenia na kilka minut, a dopiero potem je umyć i wysuszyć. Wtedy wszelkie niepożądane "dodatki" ze skórki z pewnością znikną i będzie można spokojnie zabrać się za krojenie i dalsze przygotowania.