W okresie od jesieni aż do wiosny w polskich domach królują niepodzielnie placki ziemniaczane. Zaczynają się nam przejadać gdzieś w okolicy dawnego przednówka. To znak, że za chwilę zacznie się sezon na inne znakomite placuszki, z innego warzywa – chodzi o cukinię.

Czy można robić placki z młodej cukinii?

Pełnia sezonu na to warzywo nadejdzie latem, ale już wiosną można cieszyć się pierwszymi młodymi okazami w dość przystępnych cenach. Młode cukinie mają dodatkowo ten walor, że są wyjątkowo mięciutkie, a ich gniazda nasienne absolutnie nie wymagają tego, by wyrzucać je do kosza przed ścieraniem na plackową masę. 

Zobacz także:

Ponadto starta młoda cukinia wcale nie wymaga wyciskania z niej wody. Jeśli jednak boisz się, że placki wyjdą zbyt wodniste, wystarczy odlać ewentualny nadmiar i zagęścić masę mąką i śmietaną.

Nie pozostaje zatem nic innego jak zrobić z takich młodych cukinii użytek i usmażyć pierwsze w tym roku placki cukiniowe! Skorzystaj z poniższego przepisu i podaj je w sposób, jaki lubisz najbardziej. Twoi bliscy z pewnością docenią odmianę na stole po ziemniaczanej jesieni i zimie. 

Przepis na placki z cukinii

Składniki:

  • 0,5 kg cukinii (1-2 sztuki, w zależności od rozmiaru)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Przygotuj cukinię. Odetnij zdrewniałe końcówki, w razie potrzeby wydrąż gniazda nasienne – w przypadku młodych, miękkich cukinii ten krok będziesz mógł pominąć.
  2. Zetrzyj warzywo na tarce o małych oczkach. Jeśli po starciu cukinii w naczyniu zebrało się sporo wody, można odlać jej nadmiar do zlewu. Warzywna masa powinna być jednak wilgotna, nie wymaga wyciskania.
  3. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do cukinii wraz z jajkiem, mąką i śmietaną.
  4. Dopraw masę na placki solą i pieprzem. Na taką ilość cukinii powinna ci wystarczyć ok. 1/3 łyżeczki soli.
  5. Rozgrzej dobrze patelnię i wlej na nią sporo oleju. Wykładaj porcję na placki za pomocą łyżki, formując dość cienkie sztuki. 
  6. Smaż przez ok. 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu, by placki zdążyły „dojść” w środku, zanim złapią brązowy kolor z wierzchu.
  7. Przygotuj talerze wyłożone ręcznikami kuchennymi – placki mają niestety tendencję do nasiąkania tłuszczem. Papier wyciągnie z nich nadmiar oleju.
  8. Nie przesadzaj z ilością placków smażonych jednocześnie na patelni – to prosta droga do obniżenia temperatury na patelni i nierównomiernego smażenia placków.
  9. Podawaj ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym.

Smacznego!